hjan@multi.fi

Välkommen!

Teneriffa:

CONDE - en halvdagstur med cykel och till fots

TEIDE - en heldagstur med cykel och till fots (nästan ända upp)

TEIDE Tur & Retur  - en heldagstur med cykel och till fots (ända upp)

TEIDE - en 14-timmarstur till fots

Österbotten (Finland):

Skridskoturer - lättåtkomliga utflykter där det platta landskapet är som vackrast.

Många klassiska turistorter erbjuder fantastiska upplevelser. Vill man inte se dem genom bussfönstret går det bra att ta sig fram på egen hand. Att ta sig till startpunkten för vandringen med taxi går precis lika bra som att te helikopter till Kebnekaise fjällstation.

 Att lifta tillbaka till hotellet är en alldeles utmärkt idé. Ställ dig vid vägen, svettig, trött och medfaren, med kartan i handen och se bekymrad ut. Snart plockas du upp av någon som bara måste få veta var du varit och vad du haft för dig. Med god tur - och det brukar man ha - är de som plockar upp dig fulla av egna erfarenheter som de villigt delar med sig av.

Under flere resor till Teneriffa tillsammans med familjen har jag traskat runt en del på Teides sluttningar och i områden kring turistorterna på Öns sydkust. Mina erfarenheter är att det bara är några minuter till de små vardagsäventyren.

Hemma i allra plattaste Finland då? Vad finns i Österbotten att göra? Själv var jag övertygad om att det var höjden av otur för en äventyrslysten friluftsmänniska att vara född och rotad i Österbotten. Jag hittade inget annat än träning i hemtrakterna. Ändå, vid närmare eftertanke, finns det en hel del. Två gånger - minst - per år kan man göra "förstabestigningar". De många vattendragen, representerade av åar, småsjöar, insjöfjärdar och Bottniska viken, erbjuder inspirerande turer just i skiftet mellan årstiderna. Årets första turer ger alltid en liten kick. Sedan må det då vara vårens första tur i kajaken eller vinterns första  skridsko- eller skidtur över isarna.

Jag önskar dig skön och inspirerande läsning!

Jan

CONDE!
En skön tur ett stenkast från turistorterna på södra Teneriffa


TEIDE!
Officiellt Spaniens högsta berg. En tur från havsnivån tar dig genom sköna byar, barrskog och öken.