Vandra lätt och packa rätt

Packtips för längre och kortare vandringar. Så här tänker Linnea och Erika kring packningen kring sin två månader långa vandring efter Gröna bandet.

Av: Linnea & Erika Nilsson Waara

Hur tänker vi kring packning för en två månaders fjälltur? Sett till att vi har planerat in långa dagsetapper på mellan 20-40 km, där merparten av dygnets alla timmar innebär att vi vandrar, har den viktigaste faktorn varit att få ned vikten på packningen. Detta inlägg kan verka extremt, men som uttrycket ”många bäckar små” kan man få bort många hekton/kilon i slutändan.

Lyxen att gå på tur kan lätt komma i skymundan om din packning väger bly.
Här följer tips på hur du kan minimalisera din packning.


Mindre/lättare packning innebär i regel att du måste tulla på någon komfort. Dock anser vi att den viktigaste komforten bör vara när vi faktiskt vandrar och många saker får vi lösa längs väg. Vi kör på mottot: Gå lite skitigare, sov mindre bekvämt och njut när du väl vandrar. Lyxvarianten på tur, med de där extra snuttefiltarna, såsom träkosan, den riktiga kaffepannan och fullstor handduk mm, får komma senare när vi är ute en kortare tid. 

På varje ny depåstation går vi igenom vad vi behöver ta med.


Till våra 13 depåstationerna har vi skickat ut schampo, tops, hudkräm, mat, gas, små tandkrämstuber, kinesiotejp, skavsårsplattor mm. Vi hade aldrig trott att vi skulle bli gramjägare, men har insett hur viktigt det är med lättare packning för att undvika mer slitage än nödvändigt på våra kroppar. 

Här följer några tips på hur du kan slimma den packning som du faktiskt bör/måste bära med dig.

1. Se till att de ”fasta prylarna”, såsom sovsäck, liggunderlag och tält väger så lätt som möjligt. Detta är oftast den största utgiften, men för en som år efter år återvänder till fjället kommer du att ha glädje av att bära lättare ryggsäck med lätta prylar som uppfyller dina krav på funktion.

För denna typ av 2-månaders vandring rekommenderas att sovsäcken har en komforttemperatur kring 0 grader. De säckar vi har väger ca 700 gr. Troligtvis lär de bli lite kalla nu på höstkanten, men då har vi dunjackor + silkessovpåse som back up för att öka upp temperaturen. Vad gäller liggunderlagen kör vi enbart på cellplast (hårda) som ej ger någon skönare komfort, men vi riskerar ej heller punktering i dem. Våra väger ca 380 gr. Dessa kan man även flaka ut för att göra det mer bekvämt vid tex matpauserna ute på fjället. Vid val av tält kan du spara in många hekton genom att välja bort onödigt stor absid osv, samt ej onödigt stort innermått. Man ligger ju ändå i en puppa med begränsat rörlseutrymme. Kudde är uteslutet och man får istället använda den mjuka överblivna klädseln som man har kvar. Sätt in i en packpåse och kudden är kirrad!

2. Hygienartiklar: Tandborsten delar du av på mitten. Hårborsten behöver endast piggarna för att reda ut stråna. Vi vandrar i flätat hår, just för att undvika tovor. Handduken täcker stjärten och man får därmed undvika de mixade bastutiderna och välja damumgänge. 

Så länge piggarna följer med är skaftet överflödigt.

Små tandkrämstuber är lättare och räcker i ca 3-4 dagar för två personer.

Gram går att spara på många av prylarna.

Hudlotion är bra att skicka ut i depåerna.


3. Kläder: Ett underställ räcker! Om det mot förmodan skulle bli riktigt kallt får du tänka: ”Om jag skulle pälsa på mig samtliga plagg jag har – skulle jag frysa då”? Vi vandrar i ett set kläder, har med oss regnställ och dunjacka, samt vantar, mössa, trosor och strumpor. Som ombyte/förstärkningsplagg har vi med oss ett långärmat underställ och långkalsonger i merinoull. Det enda extra vi har med oss är ett par strumpor. När vi kommer fram till våra tvättstationer får vi första dagen gå omkring i väldigt sparsamt med kläder, tex regnstället på inomhus😉

4. Första hjälpen: Är en väska du helst vill undvika att rota i. Dock är verkligheten en annan och i princip oundviklig att inte användas från. För oss går det åt framför allt tejp och voltaren (gel + tabletter) Se till att ha med dig vad du anser dig behöva använda, samt ett rimligt innehåll med sådant som du skulle behöva använda akut ute på fjället (om du skulle råka ut för en större olycka). Tänk hypotermi (nedkylning), större blödning mm, samt att första hjälpen sommar och vinter skiljer sig åt. Efterbehandlingsmaterial får ordnas dit du kommer. 

Kinesiotejp används flitigt och finns utskickad i varje depå.

5. Mat: Energirik kost (se inlägg från 160820). Kolla även upp vilka ställen/fjällstugor där det går att proviantera så behöver du inte bära med dig ALL mat för turen. 

6. Övrigt: Dela på elektroniska prylar, laddsladdar mm. Sätt in Lantmäteriets kartor i din smartphone och vips blev den gamla gps:en överflödig. Lämna onödiga bestick hemma – en lång lättviktssked räcker. Bär ej fyllda vattenflaskor i onödan, utan kolla upp var på kartan det kommer att finnas vattendrag. Lämna alla onödiga papper hemma och maila dem istället till dig. Vid behov når du dem via nätet alternativt skärmdumpa till telefonen.

En utmaning med detta fjälläventyr har varit att packa med oss endast det vi behöver och ändå plocka bort någon extra pryl. Är man två finns mycket som man kan dela på. 

Personligt rakblad och delad hyvel. Kanske inte den mest prioriterade prylen.
I efterhand borde vi ha skickat ut engångshyvlar i depåerna. Vi lär oss hela tiden.

Så vad väger vår packning idag? Ca 10,5 kg exklusive mat. Ett dygns mat väger kring 800-900 gr och i regel bär vi med oss 3-4 dagars matransoner.

Lycka till!

Linnea & Erika

http://www.waaraworldwide.com

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2016-08-30 14:32   Niklasson på fjälltur
Mycket intressant inlägg ang rätt och lätt packning. Jag skulle vilja tillägga att det, i mitt tycke, viktigaste steget i att få ner packvikten är att skapa en detaljerad utrustningslista med vikt på resp pryl. På så vis ser man tydligt vilka delar av packningen det är värt att fokusera på, så att man inte riskerar att kapa gram och samtidigt släpa med sig onödiga kilon.
 
Svar 2016-08-30 21:37   nwlinnea
Bra reflektion Niklas. Vi har en detaljerad packlista på vår hemsida och har haft samma tänk som du beskriver när vi sammanställde den (den är i dags dato inte helt korrekt), men gav oss en fingervisning om vad vi behövde fokusera på för att få ned packvikten. Tack för att du läser vår artikel!
Hälsningar,
Linnea & Erika
 
2016-08-30 18:53   friluftsrookie
Låg vikt i all ära, men att tumma på sovkomforten är inget jag personligen skulle rekommendera. Sömnbrist påverkar såväl motivation som omdöme.
 
Svar 2016-08-30 21:35   nwlinnea
Hej! Vi håller med dig fullt ut om att man ej ska tulla på sovkomforten. Det vi menar med "sov mindre bekvämt" är tex att tältet inte behöver ha onödigt stor absid. Sitthöjden i tältet går att diskutera då ett rymligare tält väger mer men samtidigt ger mer komfort när man väl behöver sitta upp i tältet. Vi har valt att endast ha med oss ETT liggunderlag. Vi skippade det uppblåsbara pga att cellplasten har större användningsområde. Det går att använda på lunchpauserna. Många vill ha med sig en kudde på tur, och här tillverkar vi en av våra ombyteskläder/dunjackan. Men självklart är det individuellt för vad som ger god sömnkvalitet för varje människa och det är ju just under sömnen som du reparerar och återhämtar kroppen. Tack för din feedback.
Hälsningar,
Linnea & Erika
 
2016-08-31 07:55   Trottoarbonden
Imponerande låg packvikt för 3-4 dygn.
Jag gick futtiga 10 mil i somras på El Camino i Spanien och valde bort min Systemkamera för mobilen som funkar ok att ta bilder med, allt för vikten.
Tack för tipsen :-)
 
2016-08-31 21:01   Örnsätrarn
Jag hittar inte er packlista på hemsidan. Var finns den? Skulle vara intressant att se vad ni bär med er.
 
2016-09-01 06:52   brigas
Cellplastunderlag kan ju fungera lika bra som uppblåsbara i bekvämlighet ibland,eller från person till person. Tex sov dottern(vuxen) bekvämt på ett 50-kronors förra veckan. Vi andra har uppblåsbara och sover varierande dåligt ändå.
 
2016-09-01 08:51   Kilsbergarn
Jag hittade packlistan på er hemsida efter lite letande.
https://waaraworldwide.com/packlista-grona-bandet/

Vad är det för ryggsäckar ni använder? 3400gram är ju ganska mycket.
 
2016-09-01 22:10   Örnsätrarn
Tack vare Kilsbergarn har jag hittat er packlista. Jag undrar också över er ryggsäck. Hur kan man behöva 3,4kg ryggsäck för att bära 8,2 kg + max 3-4kg mat? Vikten av ryggsäcken ligger på mellan 1/3 och 1/4 av totalvikten. Det borde lätt kunna gå att spara 2kg på ryggsäcken. Det är desto underligare eftersom ni skriver och ger råd om hur man packar lätt. Kapa tandborsten och spara gram men bära med sig 2kg onödig ryggsäck! Ryggan borde ingå i det ni kallar för de "fasta prylarna". Hur tänkte ni här?
 
2016-12-16 17:34   nilsj
Med fullaste respekt för att man inte skall bära med sig mer än man tycker sig behöva och allmänt vara uppmärksam på vikt och omfång, så kommer dock en fundering.
Hur många gram handlar det om när man kortar skaftet på tandborsten och hårborsten?
(under värnplikten pratades det ju varmt om detta, men då skulle man ju å andra sidan också ha vapen och ammunition med sej och det är ju tämligen tunga saker).
 
2017-03-11 18:09   nwlinnea
Hej! Ursäkta sent svar. Har inte kikat in här på länge.

Vad gäller våra ryggsäckar så hann vi tyvärr aldrig prova ut nya som var anpassade för vår slimmade packning. Storleken var nog 75 liter, vilket var alldeles för stora. Det hade räckt med 55 liter. Vi vågade inte chansa på att gå med ryggsäckar som vi inte hade testturat med ordentligt, så därför valde vi våra gamla. Men ni har helt rätt! Här kan man klart slimma på vikten men viktigast är att den sitter skönt och inte ger skav!

Vad gäller "gram på tandborstar och dylikt" kör vi på devisen: många bäckar små. Alla små gram vi verkligen inte behövde med oss lämnade vi hemma. Sett till varje fotsteg våra leder ska bära känns det bra att inte bära onödiga gram.

Lycka till på era kommande turer.

/Linnea och Erika
 

Läs mer

Efter långa diskussioner kring ämnet avgifter och allemansrätt kommer här en sammanfattning av tråden och även en omröstning. Vad tycker du i frågan?

Att bygga broar

Common Values United jobbar för att öppna upp den svenska naturen för "barn från tredje kulturen". 7 kommentarer
Tävla om ett exemplar av ”Barnens fjällbok – En handbok för unga fjällvandrare”.
Glaciärvandring, klättring och balansgång längs en smal kam. Att ta sig till Sveriges två högsta toppar är inget för den höjdrädda. 4 kommentarer
Föreningen Hej främling och STF arrangerade förra helgen en fjällvandring för att ge fler möjlighet att må bra och hitta nya vänner.

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.