Utrustning snowboard

Tips och råd inför köpet av snowboardutrustning.

Av: Christer Lindh


Utrustning Snowboard

DET FÖRSTA man bör ha i åtanke vid förskaffandet av bräda är vilken typ av åkning den skall passa för. Framför allt skall man skaffa sig en bräda som passar i mått och som har rätt konstruktion

Allmänt brukar man säga att en bräda skall nå upp till halsen på åkaren. Den bör vara lite längre om höga hastigheter och lössnöåkning önskas och lite kortare om man avser att snurra och trixa mycket. Brädan för en nybörjare bör inte vara längre än att den når upp till hakan eftersom den då blir svårmanövrerad. Den skall vara så pass bred att tårna och hälarna inte sticker ut nämnvärt när fötterna är placerade i bindningar. Brädan får dock aldrig vara bredare än vad åkarens skor är.

Snowboarden skall vara utrustad med ett riktigt beslag och stålkanter. Detta för att den skall glida bra och för att kanten skall få fäste i snön. Det är viktigt att brädan har midja för att man skall kunna svänga ordentligt. En gummiplatta bör klistras fast mellan bindningarna för att förhindra att foten glider vid liftåkning

En bräda med midja kommer att svänga in under kroppen om den kantställs.

Typer av snowboards
Grovt sett kan du dela in de olika brädtyperna i tre kategorier, freeride-, freestyle- och alpinbrädor. Var och en är lämpad för olika typer av åkning.

En freeridebräda (friåkningsbräda) är konstruerad för åkning i varierad terräng. Den fungerar bra att hoppa och trixa med, men passar också för piståkning och lössnöåkning. Kännetecken för en freeridebräda är att den har högre och längre nos än tail (fram- och bakände). Detta för att brädan inte ska "dyka" i lössnö och slasksnö. Denna typ av bräda är relativt lättåkt och är en bra bräda för nybörjare.

En freestylebräda är designad för att passa mycket hopp, snurrar och trickåkning, men fungerar sämre i pist och lössnöåkning. Karaktäristiskt för freestylebrädor är att de är korta och breda samt har trubbig nos och tail ofta med identisk form i bägge ändar för att underlätta åkning åt båda hållen. Freestylebrädor är i allmänhet mjukare (lättare att böja) än andra brädtyper.

En alpinbräda är utformad för åkning i pistad backe och för portåkning. Den kännetecknas av att den är smal och hård (svår att böja). Tailen är kort och oftast rak skuren. Det är inte meningen att man skall åka fakie (baklänges) med den. En alpinbräda kräver hårda skor och speciella bindningar.

Bindningar
Det finns många olika typer av bindningar. Plattbildningar för hårda skor, step-in bindningar för specialskor, allround-, baseless-, och freestylebindningar för vanliga mjuka snowboardskor. Men innan man väljer och skruvar fast bindningarna på brädan måste man bestämma vilken fot man vill ha fram. Känn efter vilket som känns naturligast. Känns det ingen skillnad kan du glida sidledes på en isfläck, den fot du sätter främst skall vara fram på snowboarden. Kan du fortfarande inte avgöra vilken fot som ska vara fram placerar du vänster fot fram. Ca 75% av alla snowboardåkare är "regular", d v s åker med vänster fot fram.

Freestylebindningar med två spännen och hög bakkappa är förmodligen den typ som lämpar sig bäst för nybörjaren. Bindningarna måste vara anpassade för rätt skostorlek och ha enkla men rejäla spännen som är lätta att knäppa. Fötterna skall kunna spännas fast ordentligt så att de inte glider. Bindningarna skall vara utrustade med en bakkappa som ger stöd för vaden. På de flesta brädor finns det en markering där bindningarna skall fästas. Avståndet mellan bindningarna bör annars vara lika långt som åkarens axelbredd och fästas lika långt ifrån brädans mitt. Bindningarna måste placeras så att varken tårna eller hälarna sticker ut nämnvärt. När bindningarna pekar tvärs över brädan säger man att vinkeln är 0 grader. En rekommendation enligt Friluftsfrämjandet är att vinklarna justeras till 30 grader på främre bindningen och 20 grader på bakre bindningen.

Med bindningarna följer också en fångrem. Den ska finnas med för att en åkning i en anläggning ska tillåtas. Den har egentligen ingen funktion när fötterna är fastspända i brädan. Det är när brädan ska tas av och bärs som den fyller sin uppgift. Den hindrar snowboarden från att glida om den skulle tappas. Eftersom dagens brädor saknar skistopper blir en tappad snowboard snabbt en livsfarlig projektil.

Skor
Det viktiga med en snowboardsko är att den är stabil. Stabiliteten i skorna behövs för att åkaren skall få tillräckligt stöd i svängarna och för att de ska sitta fast ordentligt i bindningarna. 

Sedan är det naturligtvis också viktigt att de är sköna och att de sitter ordentligt fast på fötterna när de är knutna. Hälarna skall inte kunnas lyftas från innersulan när man står på tå. Vid inköp av nya skor bör de provas med ett par sockar på fötterna. Skorna går ut sig efterhand och då är det bra om man kan fylla ut utrymmet med ett par extra sockar.

Men även på skosidan finns en del att välja på. Hårda skor som liknar slalompjäxor, step-in skor med inbyggd bakkappa, friåkningsskor som är höga och har en lös innersko samt freestyleskor som är lätta, låga och har en sula som dämpar hårda landningar. En friåkningssko kan vara en bra första sko, dels för att den ger ett ordentligt stöd, men också för att den är varmare än de andra skorna.

Friåkningssko

Slalompjäxa

Skotersko

Hjälm
En vanlig utförsåkningshjälm eller en freestylehjälm som är godkänd av Konsumentverket är lämpligt att använda vid snowboardåkning. Huvudet är som vid alla skidsporter utsatt och fallen med snowboard, särskilt i början, är både många och ibland smärtsamma. Hjälmen skall sitta ordentligt fast och inte glappa när man skakar på huvudet. Det finns behövs ingen mössa under hjälmen, den är varm nog i sig. Spännet skall vara lätt att öppna och stänga. Hjälmen skall vara lätt och får inte försämras. 

Ett annat tips är att köpa och använda hansledsskydd då händerna ofta är den kroppsdel som får ta emot de största smällarna vid fakk.

Ta en snowboardlektion
Att åka snowboard skiljer sig väsentligt från andra typer av skidsporter och kräver en hel del teknik. En kort skidlektion innan man ger sig ut i backen på allvar kan därför vara att rekommendera. För att tillgodogöra sig så mycket som möjligt av lektionen och för att förebygga onödiga skador, bör man tänka på följande saker.

  • Se till att utrustningen är funktionsduglig och att den passar.
  • Valla snowboarden . Det är svårt att åka på en bräda som har dåligt glid.
  • Slipa kanterna. Det är nästan omöjligt att åka på hårt underlag om kanterna är dåligt slipade.
  • Kontrollera att bindningarna är rätt inställda för rätt fot fram.
  • Lär dig hur spännena fungerar.
  • För att erhålla en känsla för snowboarden bör den provas redan innan lektionen. Hasa dig fram på platt mark med bakre foten lös i ca 30 minuter.

Källa: Friluftsfrämjandet Tips och Råd 

Tillbaka till Utsidan/Skidor

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2002-01-19 12:33   christiine
Betyg: 1
Man ser inte artikeln!!! Var är texten liksom.
 
2002-02-07 08:34   Z
Öh, ja... Var är artikeln?
 
2002-03-22 17:56   tollver
Kloka ord, minsann...
 
2005-12-24 14:56   aguila
Betyg: 5
Detta var för mig som ny inom snowboard en himla bra artikel. en miss hittade jag dock men de gör dock inget "de största smällarna vid fakk." antar att det skall vara "fall" på slutet där :p
men ett stort tack för informationen vem som än lagt in den.
 

Läs mer

En reseberättelse om en solovandring som börjar med ett fjällmaraton och därefter utgår från Vålådalen och går över Stensdalsfjällen och Bunnerfjällen 5 kommentarer
Vad ska med på turen? Med en packlista blir det enklare att ha koll, här har vi samlat packlistor för några aktiviteter att utgå ifrån. I forumet ...

Höjdarjobb

Mikke Erikssomn beskriver bergsguidens vardag. 1 kommentar
Niklas vaknade upp en morgon, han hann inte mycket mer än att öppna ögonen innan tusen frågor dök upp i huvudet. “Vart är jag? Vad har hänt med mitt ...
Tolvte delen i en artikelserie om skapandet av det svenska outdoor-märket "Norra". 1 kommentar

Glöm allt du lärt dig om vandringsskor

Sneakers och löparskor kan vara bekväma för enklare promenader, men de är inte designade för de utmaningar som vandring kan erbjuda. Ojämn terräng, ...