Turer i fjällkedjan lockar allt fler

Tjugo fjällfarare diplomerades fredagen den 5 februari för att för egen maskin ha färdats hela den skandinaviska fjällkedjan, mellan Grövelsjön och Treriksröset.

Av: ulindh

Fredagen den 5:e februari diplomerades 20 fjällfarare som för egen maskin färdats hela den skandinaviska fjällkedjan, mellan Grövelsjön och Treriksröset. Det som beroende av säsong idag kallas för det Gröna eller Vita bandet. Diplomeringsceremonin genomfördes på Hilleberg Tentmaker på Fröson dit det kommit fjällfarare från hela landet och även från England.

Intresset för Vita och Gröna Bandet har växt stadigt. 2016 räknar man med att ett 40- tal personer ger sig ut på den långa färden. Dessutom har ryktet om långturen spritt sig utanför landets gränser. Fjällfarare från Tyskland, Holland, Belgien, England och Finland har anmält sig och genomfört äventyret.

Grundarnas ambition att skapa ett komplement och en motvikt till alla korta, snabba upplevelser, kan sägas ha lyckats klart över förväntan.
- Vi har nått långt över det mål vi satte upp från start, vilket var att inspirera 5-10 personer per år att göra något av Banden. Utvecklingen är ett resultat av flera människors engagerade arbete, men framför allt att så många fjällfarare vågat förverkliga sin dröm, säger Annica Ideström.

Framöver satsar organisationen på att starta upp flera nya samarbeten. Ett exempel är att de tillsammans med STF Grövelsjön nu ska skapa en mötesplats där dessa äventyr och upplevelser samlas och bevaras. En ”Hall of Fame” invigs i juni i år och här kommer alla namn över de som genomfört utmaningen att sättas upp tillsammans med bilder. Ambitionen och förhoppningen är att genom Banden lyfta viktiga frågor som allemansrätt och en hållbar utveckling av våra fjälleder, tillsammans med viktiga aktörer som exempelvis Naturvårdsverket, rennäringen och Håll Sverige Rent.

- Vår skandinaviska fjällkedja är lång. Att av egen kraft färdas hela dess längd har blivit en modern klassiker. Genomförandet är ett kvitto på en mängd kunskaper om och erfarenheter av att vistas ute i fjällen under lång tid. Men också på egenskaper som omdöme, uthållighet och kamratskap, säger Torkel Ideström.

Fjällfararnas Vita och Gröna Band är en icke vinstdrivande organisation med syftet att inspirera till och främja utvecklingen av hållbara långturer i vår skandinaviska fjällkedja. Genom att för egen maskin färdas den 130 mil långa sträckan kan man få utmärkelsen Vita eller Gröna Bandet - eller både och. Banden inrättades 2010 av några inbitna fjällrävar och eldsjälar, med Annica och Torkel Ideström i spetsen. De första diplomen delades ut 2010 och idag har närmare 80 personer genomfört den långa färden i sin helhet.

Mer information om Fjällfararnas Vita & Gröna band

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Efter långa diskussioner kring ämnet avgifter och allemansrätt kommer här en sammanfattning av tråden och även en omröstning. Vad tycker du i frågan?

Att bygga broar

Common Values United jobbar för att öppna upp den svenska naturen för "barn från tredje kulturen". 7 kommentarer
Tävla om ett exemplar av ”Barnens fjällbok – En handbok för unga fjällvandrare”.
Glaciärvandring, klättring och balansgång längs en smal kam. Att ta sig till Sveriges två högsta toppar är inget för den höjdrädda. 4 kommentarer
Föreningen Hej främling och STF arrangerade förra helgen en fjällvandring för att ge fler möjlighet att må bra och hitta nya vänner.

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.