Tre äventyrare korsar Madagaskar för regnskogen skull

Mindre än tio procent av den ursprungliga regnskogen finns kvar på Madagaskar enligt WWF. Nicklas Lautakoski, Albin Isaksson och Alexander Gustavsson är de tre som ska försöka korsa ön och djungeln och dokumentera situationen där för WWF.

Av: admin

Världens regnskogar har krympt under senare delen av 1900-talet med fortsättning in i 2000-talet. Madagaskar är inget undantag.

Okunskap och dålig ekonomisk utveckling har drivit på utvecklingen där svedjebruk och olaglig skövling blir ett allt större problem med stora långsiktiga effekter på ekosystem och klimat. Syftet med Expedition TEAM Madagaskar 2014 är att uppmärksamma den extremt oroväckande utvecklingen i Madagaskars regnskog.

- Madagaskars skogar är hem för en otroligt rik fauna och att kunna skydda och bevara detta ekosystem är viktigt inte bara för öns invånare utan även för hela världen. Ett brinnande intresse för miljö/natur, en äventyrslusta och ett engagemang för orättvisor gör att vi bestämde oss för att uppmärksamma problematiken i Madagaskar, säger Nicklas Lautakoski, expeditionsledare Expedition TEAM Madagaskar 2014.

Expeditionen kommer att genomföras helt på egen hand vilket innebär att de bär sin egen packning, lagar sin egen mat och navigerar själva. Där det finns möjlighet kommer man att stanna till i byar och fylla på matförråden - men i huvudsak bär man med sig det man kommer att äta från start. Den medburna maten kommer att kompletteras med fisk, frukt, sniglar och myror som man hittar utmed vägen.

Det blir en tuff expedition som kommer att gå genom fuktig, ogenomtränglig regnskog, över forsande floder och över höga berg. Förutom den fysiska utmaningen att ta sig cirka 50 mil med tung packning så är bland annat matbrist, giftiga insekter och tropiska sjukdomar någonting som gruppen måste förbereda sig på.

Under färden kommer man att dokumentera det man ser för WWFs räkning via bloggar på WWFs hemsida.

- WWF har arbetat på Madagaskar sedan 1960-talet. Viktiga mål är att skapa ett nätverk av skyddade områden. Flera lyckade exempel visar att naturvård och samhällsutveckling kan gå hand i hand, men idag är många av naturskatterna hotade. Vår förhoppning är att samarbetet med Expedition TEAM Madagaskar 2014 ska få fler i Sverige att engagera sig för Madagaskars unika natur- och djurliv, säger WWF Afrikaexpert och Madagaskarkännare Allan Carlson.

Teamet lämnar Sverige den 1 juli och beräknas vara tillbaka igen den 5 augusti. Expeditionen kan följas på www.teammadagaskar.se samt wwf.se och på Världsnaturfonden WWF Facebook-sida.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2014-03-10 21:57   prettokid
Behöver man isyxor på Madagaskar?
 

Läs mer

Efter långa diskussioner kring ämnet avgifter och allemansrätt kommer här en sammanfattning av tråden och även en omröstning. Vad tycker du i frågan?

Att bygga broar

Common Values United jobbar för att öppna upp den svenska naturen för "barn från tredje kulturen". 7 kommentarer
Tävla om ett exemplar av ”Barnens fjällbok – En handbok för unga fjällvandrare”.
Glaciärvandring, klättring och balansgång längs en smal kam. Att ta sig till Sveriges två högsta toppar är inget för den höjdrädda. 4 kommentarer
Föreningen Hej främling och STF arrangerade förra helgen en fjällvandring för att ge fler möjlighet att må bra och hitta nya vänner.

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.