Tälta rätt

Den som ska köpa tält ställs inför ett allt större utbud här är tips och råd till dig som är ute efter ett nytt eller begagnat tält. (Text: Johan Lorin)

Av: Johan Lorin

Tälta rätt

Den som ska  köpa tält ställs inför ett allt större utbud. För att hitta rätt krävs det att man  känner till dom olika principerna och deras för- och nackdelar. Ett tält kan inte vara bra på allt, så det gäller att prioritera och rannsaka sig själv. Behöver man verkligen ett expeditionstält för cykelsemestern? Kan man klämma in tre personer i ett tvåmannatält? En eller två absider?
Man brukar dela in tält efter vilka förhållanden de är tänkta att användas under, man pratar om tre- och fyrsäsongstält och ibland även expeditions- eller höghöjdstält. Det finns ingen riktig standard, utan det är upp till tillverkaren att bedöma vilken grupp han vill marknadsföra sitt tält i.
Tältbågarna går antingen genom kanaler i inner- eller yttertältet, eller så sätts dom fast med clips. Prova om du kan hantera clipsen med handskar på, ett måste om du ska kunna använda tältet på vintern. Clips kan göra det lättare att sätta upp tältet i hård vind - man kan nagla fast tältet i backen och sedan successivt resa det för att undvika att vinden tar tag under det - medan konstruktioner med kanaler fördelar påfrestningarna bättre och ger större volym inne i tältet. V-formade tältpinnar är starkare och sitter bättre än runda. Färgkodade stänger underlättar uppsättningen om stängerna är av olika längd. I dag är alla seriösa tältstänger i aluminium, medan billigare tält för lättare camping ofta har bågar i glasfiber som är tyngre och klumpigare. Easton är den största tillverkaren av kvalitetsstänger för tält och i någon mån en garanti för kvalitet.


Klassificering av tält

3-säsongstält
är vanligen lite lättare och är inte byggt för dom extremaste påfrestningar, men är smidigare och har bättre ventilation.

 4-säsongstält är kraftigare, och är byggda för att tåla dom stora påfrestningar som kan uppkomma med starka vindar och tung snö.

Expeditionstält kan beskrivas som en uppgradering av ett 4-säsongstält. De är konstruerade för att tåla mycket höga vindstyrkor och avsedda att användas under svåra förhållanden, ofta på hög höjd.

 

 

Olika tälttyper

Ryggåstält, det klassiska tältet som ser ut som ett hustak. Så här såg tälten ut under årtionden innan moderna material gjorde det möjligt att skapa effektivare lösningar. Ryggåstältet är främst tänkt för tresäsongsbruk.

Tunneltältet det vanligaste i Sverige. Det förenar låg vikt med goda innerutrymmen, och är lätt att sätta upp även i hårt väder.

Kupoltält kommer starkt och har sina främsta influenser från USA. Kupoltältet är självstagande, och kan sättas upp utan att förankras i backen, och har därför blivit paddlarnas främsta val - nu kan man slå läger på släta klippor!

Pyramidtält finns i alla varianter - från den klassiska kåtan med trästänger och möjligheter att elda i - till lättviktsmodeller utan varken golv eller centrumstång, man får ta det man hittar på vägen.

 

Tältpinnar för sand och snö
Det finns speciella tältpinnar för att använda i snö eller sand. I snö kan man med fördel använda skidor och spade för att förankra tältet, tänk bara på att du kanske vill ta en skidtur senare och då måste göra om jobbet. Det finns tältpinnar i titan för den som väger varje pryl. Se till att ha med reservdelar så du kan laga ett stångbrott. Kasta inte ut tältstängerna, det blir lätt skador på ändarna som kan orsaka ett brott senare. Se till att stångskarvarna sitter ihop utan att glappa och byt skadade sektioner. Byt gummicorden i stängerna om den blivit sliten.

Vårda ditt tält
Undvik att få sand i tältets dragkedjor, och borsta bort sand och smuts ur tältet så att det inte ligger och nöter på duken och binder fukt. Om du har ett kupoltält så kan du lägga det upp och ner för att torka fukten som blir på undersidan under natten. Säkra det med linor så det inte blåser bort! Försök att torka ur tältet så gott det går om du måste packa det när det är blött, och ta upp och torka det så snart du kommer hem. Det bästa är om man kan sätta upp tältet i solen eller hänga det i taket i något lagerutrymme.

Ett yttertält som inte går ända ner till backen ger bättre ventilation, men det kan stänka upp vatten på innertältet vid kraftigt regn, och på vintern kan snö blåsa in mellan inner- och yttertält. Undvik att låta tältet stå i stark sol eftersom UV-strålning bryter ner materialet. Läckande sömmar kan tätas med Seamsealer, som finns på tub i friluftsbutiker. Några tillverkare marknadsför extra tältgolv som används under tältet för att skydda golvet från slitage. Det finns även så kallade Gearlofts, ett nät som man spänner upp i taket och använder som hylla, mycket praktiskt att torka kläder på.

Storlekenbetyder inte allt
Tältet är normalt avsett för det antal personer som tillverkaren anger, men utrymmet per person skiljer sig kraftigt åt. I generösa tält kan man undantagsvis klämma in en person till. Under en tur sov vi fyra personer och en hund i ett tremans expeditionstält!
Vissa tält har avtagbar absid, som gör att man kan ”strippa ner” tältet och göra det lättare. Tält som gör anspråk på att vara lättviktsalternativ är generellt mindre och har ofta väldigt små absider som gör att man får samsas med all packning inne i tältet. Om man vill ha det bekvämt under längre turer så ska man nog köpa en storlek större. Tänk också på att vikten per person blir lägre med ett 4-manstält istället för två 2-manstält. Tillverkaren brukar ange dels en minimivikt som omfattar det allra viktigaste som krävs för att sätta upp tältet utan packpåse och reservdelar - och en totalvikt med instruktionsbok och allt som följer med tältet. Oftast är tillverkarens uppgifter väl optimistiska, tältet är tyngre än vad som anges i broschyren.

Andra små tips
Sätt upp det tält du är intresserad av, och kryp in och kolla att du får plats med den utrustning du brukar använda. Tänk på att många tält har tak och väggar som sluttar kraftigt, det kan bli trångt även om ligglängden är tillräcklig. Några tält är lägre i fotändan för att spara vikt. Ordentlig sitthöjd underlättar påklädning, men ett högre tält väger mer och exponerar en större yta för vinden. Många kupoltält har asymmetriska innertält som ger plats för utrustning vid sidorna.
Ett bra tips är att fästa reflexband på tältet, det är inget vidare att snubbla runt och leta efter tältet om det blivit mörkt. Med reflexer på tältet kan man pejla in det med en ficklampa. Om du tältar på vintern så rekommenderar jag att du gräver ner tältet upp till en halvmeter för att exponera en mindre yta för vind,  och för att hindra snö från att driva in mellan inner- och yttertält. Bygg en snömur mot vinden om du befarar att det kan börja blåsa.  

Mer information om tälttyper och tältkategorier hittar du på våra Utrustningssidor.

 Text: Johan Lorin
Foto: Daniel Elmfeldt

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2005-01-05 20:06   pierek
Betyg: 4
Bra artikel med många bra tips!
 
2011-06-20 07:43   puttlitt
Betygsätt gärna: 4
Tack så mycket för många bra tips. :)
 

Läs mer

En damgrupps färd med kajak från Pielavesi i mellersta Finland ner till Lahtis, det blev en långtur på 17 dagar och 398 km. 1 kommentar
Är man ute och rör sig i naturen regelbundet så är det klart att man då och då stöter på djur. En del av dessa möten är mer minnesvärda än andra. Här ... 4 kommentarer
Vattensportare använder ofta torrdräkter. Dräkterna behöver ses över ibland. Sömmar kan läcka, dräkten kan ha skador och latextätningarna behöver ...
En efterlängtad tur i tvåmanskajak tillsammans med barnen fyra och åtta år gamla. 2 kommentarer
Anna Björnström har skrivit och illustrerat boken "Brisk och havskajaken" som handlar om en dag i kajaken på havet ur ett barns perspektiv. Här är ...

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.