Expedition > 2015-07-02

Sveriges toppar över 2000 meter

Tobias Karlström och Isabelle Granström planerar att under sommaren ta sig an Sveriges toppar över 2000 m.ö.h.

Av: ulindh

Allt började hösten 2014 när Tobias satt hemma i Åre och läste på internet om bergsklättring i Sverige, och vilka toppar man skulle kunna ta sig an att bestiga så fort snön smälte mot våren. Idén började ta form att man skulle kunna klättra alla toppar i Sverige som når över 2000 m.ö.h.

Sverige har 11 bergstoppar som når över 2000m.öh. Eller 12. Eller 13 stycken. Det beror på vem man frågar. Läget kan anses svårbedömt då det är en del toppar med två toppar tätt bredvid varandra med ett svårare parti emellan. De ligger hur som helst i fjällområdena kring Sarek, Kebnekaise och Stora sjöfallet.

Sagt och gjort, idén presenterades för flickvännen Isabelle Granström som i början var skeptiskt. Skulle det inte vara trevligt med en solsemester också under sommaren? Båda insåg snabbt att förra sommarens ”Gröna Bandet” att vandra hela den svenska bergskedjan, 130 mil hade varit den bästa semestern någonsin- även om den var tvungen att avbrytas efter 50 mil på grund av en knäskada. Båda älskar att vara ute och Tobias Karlström har 8 år bakom sig i Försvarsmakten, är utbildad vildmarksguide och brinner för uteliv i alla former. Isabelle som är född och uppvuxen i Åre jobbar inom outdoorbranschen och är utbildad brandman. Även hon älskar att var ute året runt.

Tobias och Isabelle bor båda i Åre och är just nu under träning och förberedelse för äventyret som planeras starta den 13e juli 2015. De har letat det lilla som finns av information. De har googlat allt man kan om de olika bergen och glaciärerna och lärt sig att bli bättre klättrare genom allt från bergsbestigning och säkring utomhus i både sten och träd.

”Jag har lätt för att nörda ner mig i saker och har suttit otaliga kvällar framför Youtube och internet generellt för att kartlägga den här turen. Det är lite utmaning i att det finns lite information om områden vi ska till” säger Tobias.

Anledningen till att de gör detta är att få vara ute i en vacker del av den svenska naturen och att visa andra hur härligt det är att vara ute. Men också framförallt- testa sina egna gränser. Det är stundtals väldigt branta delar som kräver goda klättringskunskaper, och glaciärer ska passeras för att ta sig till bergens fot innan man kan starta den vertikala delen av turerna. Inte helt riskfritt alltså, och Isabelle har haft några sömnlösa nätter enligt egen utsago. Båda som till vardags tränar mycket styrketräning och crossfit har fokuserat mer på konditionsträning.

”Det är nog inga problem för Tobias. Eller det är det aldrig för Tobias, som är officer i grunden och har sina så kallade löjnantsfötter. Van att marschera utan ett enda skavsår. Och så har han en grym kondition. Själv har jag fått lägga skivstången i racket den här våren och sprungit mer än jag någonsin gjort förr för att vänja både fötter och ben vid gång och få bättre kondis över tid.” säger Isabelle.

Utrustning har de delvis egen så som klätterselar, karbiner, rep och hjälmar. Annan utrustning har de blivit sponsrade med i form av kläder, tält, liggunderlag, stegjärn och isyxor.

Nu hoppas de att kroppen håller, och att vädret tillåter de att nå alla toppar. Det har varit mycket snö ovanligt långt in i sommaren i norra Sverige. De hoppas kunna sätta sin fot på alla toppar under 3 veckors tid.

Sponsorer för detta äventyr är Bergans of Norway, SKHOOP, Vildsmarksguideutbildningen i Åre och Walkstool.

Vill man följa Tobias och Isabelle på äventyret kan man kika på Facebooksidan ”Loveadventures”.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Vandring på Island. Lederna som vandrades var Laugavegur och Fimmervörduhls. Bergsklättring och glaciärvandring. 3 kommentarer
En damgrupps färd med kajak från Pielavesi i mellersta Finland ner till Lahtis, det blev en långtur på 17 dagar och 398 km. 1 kommentar
Lägret är ett samarbete mellan Matilda Söderlund och Haglöfs för att göra klättring mer jämställt.
En skildring av öden och äventyr i sydvästra Afrika under nådens år 2017. Om en 3000 km lång irrfärd i främst Namibia och Angola. De efterlämnade ... 5 kommentarer
2020 skrev Karl-Johan Piehl här på Utsidan denna guidebok på engelska. Nu kommer en uppdaterad och rejält utökad version på svenska. Var med och ... 1 kommentar

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.