Snorkelstig på Nåttarö

Blöt promenad på ny snorkelstig i skärgården

I sommar får Stockholms skärgård sin första snorkelstig. Snorkelstigen finns på den populära ön Nåttarö i södra skärgården, och är en naturstig under vattnet. Informationsstenar på botten ger kunskaper om allt från tångsnällor till blåstång.
– Badgäster och naturintresserade är välkomna att byta promenaden i gröngräset mot en promenad i sjögräset. Det blir en annorlunda, och garanterat blötare upplevelse, säger Berndt Festin, vd på Skärgårdsstiftelsen.

Av: admin

Blöt promenad på ny snorkelstig i skärgården.

I sommar får Stockholms skärgård sin första snorkelstig. Snorkelstigen finns på den populära ön Nåttarö i södra skärgården, och är en naturstig under vattnet. Informationsstenar på botten ger kunskaper om allt från tångsnällor till blåstång.
- Badgäster och naturintresserade är välkomna att byta promenaden i gröngräset mot en promenad i sjögräset. Det blir en annorlunda, och garanterat blötare upplevelse, säger Berndt Festin, vd på Skärgårdsstiftelsen.

Skärgårdsstiftelsen har satsat hårt på nya naturstigar de senaste åren. Den senaste i raden skiljer sig dock en smula från de övriga, den går under ytan. Tillsammans med Haninge kommun med ekonomiskt stöd från Naturvårdsverket har Skärgårdsstiftelsen anlagt en snorkelstig som öppnar den 27 juni. Längs botten utmed snorkelstigen finns informationsstenar med skyltar som beskriver växter och djur som finns längs stigen. Mellan informationsstenarna finns en lina att följa för att inte villa bort sig. Snorkelleden sträcker sig längs sandstranden norr om Nåttarös ångbåtsbrygga.

Snorkelpromenad med variation
För att få till en så bra variation som möjligt längs snorkelstigen har den lagts så att den går över både sand och stenbotten. Längs snorkelpromenaden syns kärlväxter, alger, snäckor och musslor. Med lite tur så simmar en sjustrålig smörbult förbi.
- Vi kan så klart inte garantera att man ser fiskar, men i området finns allt från skrubbskäddor till abborrar, säger Cecilia Wibjörn, miljöhandläggare på Skärgårdsstiftelsen.

På Nåttarö finns gott om husrum med vandrarhem, tältplats och semesterstugor. På ön finns också Drottninggrottan med sin spännande historia. Skulle det vara kallt i vattnet finns torra vandringsleder genom fantastisk natur runt hela Nåttarö.

Mer information


Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

En skildring av öden och äventyr i sydvästra Afrika under nådens år 2017. Om en 3000 km lång irrfärd i främst Namibia och Angola. De efterlämnade ... 5 kommentarer
En nattvandring på 30 km i mörker. Från Landskrona till Helsingborg längs med Öresund. 2 kommentarer
Någonsin funderat på om det är läge att stanna i lägret eller sänka huvudet och pusha vidare? Det är svårt att säga att såhär är det, var gränsen går ... 1 kommentar
Ulf Kvensler har skrivit en psykologisk thriller - Sarek. Du har nu chansen att vinna ett eget exemplar och ett sittunderlag. Chansen är stor då vi ... 1 kommentar
2020 skrev Karl-Johan Piehl här på Utsidan denna guidebok på engelska. Nu kommer en uppdaterad och rejält utökad version på svenska. Var med och ... 1 kommentar

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.