Skogens skafferi: Tips för årets svampsäsong

Gör dig redo för skattjakten. En plock- och prylguide för svampälskare.


Nu är våra skogar fyllda med små skatter i form av svampar. Packa en ryggsäck med varm dryck och god fika, leta fram svampkorgen, ta på dig dina gummistövlar och ge dig ut på nära äventyr. Här hittar du kunskap, praktiska tips och prylar för din skattjakt i skogen.

 

Bokinspiration: Vildplockad Svamp

Kan du äta röksvamp? Går det att smaksätta glass med rödgul trumpetsvamp? Kan du plocka världens dyraste matsvamp i Sverige? Svaren hittar du i Vildplockad Svamp. Förutom att besvara dessa frågor och många fler inspirerar författaren Niki Sjölund läsaren att gå ut i naturen och öppna ögonen för alla dessa fantastiska råvaror som växer vilt ute i våra skogar, på ängar och fjäll.

Mer om boken


Svampskola med Neonatur:
Om svampar, hur du använder dem i matlagningen och vad du bör tänka på. Till sändningen


 

En snygg och praktisk svampkorg 

Karl-Johan är en mycket populär svampkorg. Den har allt du kan begära av en riktigt bra korg och lite till. Den väger lätt och kan enkelt rullas ihop, vilket gör att du alltid kan låta den följa med i ryggsäcken, så att du är redo om du skulle råka stöta på ett riktigt bra svampställe.

Till svampkorgen Karl-Johan

 

Fjällbar svampkniv med borste

Mycket fin svampkniv. Den har ett böjt blad för att du lätt ska kunna skära svampen. Baksidan av knivbladet är tandat för grovrensning och längst bak, på det lätt böjda handtaget, finns en borste av vildsvinshår att putsa svampen med.

Till Opinel Mushroom Knive N08

 

Stil i skogen: Svampplockarskjortan

Långärmad skjorta i snygga höstiga färger som passar perfekt till årstid och svampplockning samt en mängd andra aktiviteter i skogen. Den mjuka polyesterflanellen gör skjortan bekväm, transporterar bort fukt och håller dig torr. Två praktiska bröstfickor. 

Till Fjällräven Fjällglim Shirt

 

Mer kunskap om svamp

 

Svampar lever i symbios med träden, så om du lär dig vilka träd och svampar som trivs ihop, så vet du var du kan börja leta. Ett annat bra tips är nordsluttningar, som ofta är fuktigare. Och håll koll på vädret! När det har regnat en längre period så brukar svamparna titta fram efter någon vecka. Tänk på att aldrig äta något du inte är helt säker på. 

Läs mer i guiden "Plocka svamp för nybörjare"


Fler prylar för din skattjakt i skogen hittar du i Naturkompaniets avdelning Svamp- & Bärplockning

Alla Mini-Guider från Naturkompaniet