Skåne Adventure Race - 2006

Den 22/4 avgjordes årets första deltävling i Svenska Cupen i Multisport. Tävlingen var arfflande från start till slut där det endast skiljde 8 sekunder mellan ettan och tvåan i herrklassen. Dam- och mixklassen bjöd på spänning där damlaget drog det längst strået. Läs hela rapporten från tävlingen.

Av: surfban

Det skånska vädret bjöd på strålande sol från en klarblå himmel då den första deltävlingen i Svenska Cupen i Multiport avgjordes 22 april 2006. Heleneholms Multisport stod som arrangör av Skåne Adventure Race (SARA), skådespelet utspelade sig i och omkring Genarp i sydvästra Skåne. Bansträckningen bjöd de tävlande på en varierande bana där de fick känna på de skånska slätterna, de vackra bokskogarna som slingrar sig längs de skånska åsarna och sist men inte minst den skånska motvinden. Tävlingen bestod av två stycken banor, en lång och en kort. Varje bana hade 3 klasser, dam, mix och herr.


Det var ett gediget startfält som stod klara för start, hela Sverige var representerat - ifrån norr till söder. Klockan 09.00 gick starten och de tävlande kastade sig direkt ut på en inledande prolog innan de gick ut på den första delsträckan, MTB-orientering. De tävlande fick då bekanta sig med vackra slingrande stigar runt Häckebergasjön och snabba grusvägar på den första MTB-sträckan. Det var ett samlat fält som gick in för en snabb växling och ut på en ny cykelsträcka mot paddlingen. Den kalla och snörika vintern gav extra mycket vatten i ån och i kombination med den kraftiga motvinden öppnades ett fönster för taktik upp. IKSU Multisport valde ganska snart att dra upp sin kanot och springa med den de dryga 2 km till kontrollen och spurtpriset från ExtremeSports.dk. De följande tätlagen i herrklassen FK Herkules 2, Energizer och Gainomax Recovery valde istället att spara sina ben inför kommande orientering och cykelsträckorna. IKSU Multisport kom in till vändningen med bara någon minuts försprång och knep spurtpriset. I dam/mix klassen blev det också en hård strid om spurtpriset - SFC AR Newline lyckades knipa det första spurtpriset och FK Herkules 1 det andra. Efter stämpling och vändning kunde de tävlande sedan forsa nedströms nerför ån i medvind. Det gällde att ha en bra paddelteknik för att styra rätt i den slingrande ån.


Efter paddlingen fick de tävlande återigen känna på vinden på de skånska slätterna när de cyklade 8 km tillbaks mot TC. Väl tillbaka växlades det till det klassiska Skåne Adventure Race äventyret bågskytte som leddes av BK Pantern. Nytt för i år var att varje missad pil resulterade i en straffrunda på 200 meter, varje lag fick skjuta 12 pilar (6 per lagmedlem) vilket i värsta fall resulterade i 12 straffrundor (sammanlagt 2,4 km) på härligt sugande fäladsmark. Team Gainomax Recovery verkade ha gjort sin läxa innan tävlingen och sköt fullt vilket gjorde att de plockade flera placeringar och gick ut i ledning inför den första av två orienteringssträckor. Även i Dam/Mix-klassen var det tajt i täten - SFC AR Newline och FK Herkules 1 fightades om ledningen, enligt rapporter låg lagen tätt ihop och följdes åt stora delar av sträckan. Under sträckan råkade dock SFC AR Newline illa ut och tvingades bryta på grund av skada.

När lagen växlade ut för den långa MTB-orienteringen låg återigen fyra lag tätt ihop i herrklassen. Lagen följdes åt under hela sträckan där de fick känna på de tuffa backarna på Romeleåsen. Sträckningen bestod av växlande stigar och mindre grusvägar där lagen både fick orientera efter kontrollpunkteroch köra linjeorientering. När lagen gick ut från växlingen till den sista avslutande orienteringssträckan var det fortfarande fyra tätlag i herrklassen, IKSU Multisport, FK Herkules 2, Energizer samt Team Gainomax Recovery medan FK Herkules 1 hade skaffat sig en ledning på några minuter till jagande SFC AR Maxim i Mix/dam-klassen. Under den avslutande orienteringssträckan bjöds det på ett moment där deltagarnas kartminne sattes på prov – minnesorientering. För täten i herrklassen gällde ”vi följdes alla åt så det var bara att följa spåren” medan det för andra lag blev lite mer besvärande.

Herrklassen var en rafflande uppgörelse från start till mål, i mål skiljde det inte mer än 27 sekunder mellan de tre första lagen. På tiden 6:25:58 gick IKSU Multisport i mål som segrare då fortfarande tätt följda av FK Herkules 2 som kom in 8 sekunder efter. Trean Energizer hade släppt en liten lucka på några meter till ettan och tvåan vilket gjorde att tiden rann iväg med 27 sekunder.


Långa dam/mix-klassen vanns av Herkules damlag på 8:13:18, de behöll sitt försprång till tvåan SFC AR Maxim under tävlingen och i mål skiljde det ungefär 10 minuter, trea kom Team Roslin mix.

39 lag stod samlade för starten på korta banan, kl 12.00 gick starten. Den korta banan var identisk med den långa banans inledande sträckor men de tävlande gick i mål efter den första orienteringssträckan. FLUKE tog tidigt ett starkt grepp om herrklassen och lede ifrån start till mål, de knep även spurtpriset.
Lagen på den korta banan valde nästan uteslutande att springa med sina kanoter mellan isättningen och vändningskontrollen.


FK Herkules hade en lyckad dag i så väl dam som mix-klasserna på den korta banan där de knep de två förstaplatserna. FK Herkules American Disasters levde inte upp till namnet utan blev en succé istället när de knep så väl spurt- som förstapriset. Herkules dam sprint var precis lika lyckosamma i damklassen där även de knep både spurt- och förstapriset.

FK Herkules hade en bra dag i Skåne och tog hem tre förstaplatser och en andraplats.

Nästa deltävling i Svenska Cupen anordnas i Rimforsa den 6 maj och då kommer vi i Heleneholms Multisport till start med flera lag. Vi ses där!
Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Niklas vaknade upp en morgon, han hann inte mycket mer än att öppna ögonen innan tusen frågor dök upp i huvudet. “Vart är jag? Vad har hänt med mitt ...
AIM Challenge är en multisporttävling som är öppen för motionärer och elit. Man tävlar i lag om två personer, dam, herr eller mix. Var med och tävla ...

Elbrus Race

Efter att ha läst sloganen att "You can´t Race any higher in Europe" och med en brinnande längtan efter att äntligen få stå på Europas högsta berg, ... 3 kommentarer
Där stod de alltså. Mitt på fjället. Dimmorna svepte in med stor hastighet över det kala och öde fjällandskapet. Knäna protesterade vilt och magarna ... 4 kommentarer
Fotbollsungdomar på ett teambuildings läger med en äventyrare och fystränare. 1 kommentar

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.