Påsken 2014

Efter att ha tänkt upp på Artfljället ändrades planerna då vi hörde att samerna just kört upp renar till Artfjället och att de helst ville ha lugn och ro.

Av: VKV-BoE

Fjället i vinterskrud

Efter att ha tänkt upp på Artfljället ändrades planerna då vi hörde att samerna just kört upp renar till Artfjället och att de helst ville ha lugn och ro för att inte splittra renhjorden. I stället styrdes kosan upp från Umasjö mot Tärnasjön. Efter några kilometer delar sig leden och en led går mot Syterstugan. Vi tog den en bit och slog upp tältet på sluttnigen i en liten ravin. Vi fick därigenom en fantastisk utsikt mot Artfjället.

Eftersom det var fruns 70-årsdag hade vi god mat med oss men smörgåsarna vi gjort i stugan gjorde att ingen hunger fanns men vi åt några smörgåsar och drack ”medhavd dryck”.

Att sitta på fjället och smälta snö till te på sin sjuttioårsdag – kan man ha det bättre?

Dagen efter gjordes några små utflykter bl.a. till Jiristugan där en familj med flera barn just anlände för att sova över.

Med en gammal träpulka med rejäla mått (glider lika bra som en liten plastpulka av känd modell) kan man ha med sig lyxig utrustning. I botten ligger vintertältpinnar som gjorts av vanliga läkt som sågats av på mitten och på dessa står plastbackar med mat och kök. Den gamla Trangian får dock alltid följa med på vinterturer.

Utsikten från tältet gick inte av för hackor.

Vädret var bra så vi hade inte skottat upp så mycket snö på tältduken men under natten drog ettt mindre oväder förbi. Det medförde att det snön blåste in på mycket av utrustningen i absiden.

Morgongen sista dagen var sikten bara några meter men under morgonen lättade molnen och det var bara att glida ner till bilen och åka tillbaka till stugan.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2014-07-16 08:16   Håkan Friberg
Så där kan nog min 70-årsdag se ut. Om jag har tur.
:-)
 
2014-07-19 22:38   fowwe
Att kunna göra en tur på vinterfjället och övernatta är speciellt. Äventyr tycks det alltid kunna bli, med snö i tält och annat. Och att fira födelsedag så kan ju inte vara bättre. Jag antar att utanför dörren hemma i bostaden stod folk i timmar och blev alltmer snopna? ;-)
 
Svar 2014-11-30 20:17   VKV-BoE
Min födelsedag firades vi andra tillfällen med vänner, de flesta var nog beredda på att jag inte skulle vara hemma....
Födelsedagspresenten från familjen gick också i fjällens tecken, det var en akvarellkurs i september i Abisko. Kan rekommenderas!
Ulla
 
2014-07-23 02:03   filleh
Ser fint ut!
 

Läs mer

Efter långa diskussioner kring ämnet avgifter och allemansrätt kommer här en sammanfattning av tråden och även en omröstning. Vad tycker du i frågan?
Fler kvinnor än någonsin har anmält sig till nästa års Vasaloppet. Nu fortsätter arbetet för att få fler kvinnor att även anmäla sig till cykelloppen.
Frågor angående ”rätt” vildmarksutrustning ökar. Vissa föremål är “nödvändiga” men de finns massa varianter! Hur lång turen är spelar roll men det ... 7 kommentarer

Vasaarenan på turskidor

7 dagars tur i februari vid Vasaloppets spår. 5 kommentarer

Dramatisk vintertur

Den senaste tiden har det blåst mycket, och det kommer så att fortsätta några dagar till! Ni som känner för att läsa om stormar i den trygga ... 4 kommentarer

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.