Nu skapas en ”Hall of Fame” i Grövelsjön

Sommaren 2016 invigs Hall of Fame, på Grövelsjöns fjällstation. Här kommer alla namn över de som genomfört utmaningen att sättas upp tillsammans med bilder.

Av: ulindh

Fjällfararnas Vita och Gröna Band är en icke vinstdrivande organisation med syftet att inspirera till och främja utvecklingen av långturer i vår skandinaviska fjällkedja. Genom att för egen maskin färdas den 130 mil långa sträckan kan man få utmärkelsen Vita eller Gröna Bandet - eller både och. Banden inrättades 2009 av några inbitna fjällrävar och eldsjälar, med Annica och Torkel Ideström i spetsen.


Gröna bandet 2013. Le Trek. Foto: vitagronabandet.se

- De första diplomen delades ut 2010 och idag har mer än 50 personer genomfört den långa färden i sin helhet. Nu skapar Fjällfararnas Vita och Gröna Band i samarbete med STF Grövelsjön en mötesplats där dessa äventyr samlas och bevaras, säger Annika Ideström.

Sommaren 2016 invigs Hall of Fame, på Grövelsjöns fjällstation. Här kommer alla namn över de som genomfört utmaningen att sättas upp tillsammans med bilder.

- Vår skandinaviska fjällkedja är lång. Att av egen kraft färdas hela dess längd har blivit en modern klassiker. Genomförandet är ett kvitto på en mängd kunskaper om och erfarenheter av att vistas ute i fjällen under lång tid. Men också på egenskaper som omdöme, uthållighet och kamratskap, säger Torkel Ideström.

Tanken med Banden är att färdas längs fjällkedjan från Grövelsjön i söder till Treriksröset i norr, eller tvärtom. Turen ska vara sammanhängande, utan längre uppehåll eller hjälp utifrån. Den kan genomföras året om. Färgen på bandet talar om vilken tid på året turen genomförts.

Reglerna är generösa. Det finns inga begränsningar i tid eller färdsätt. Med undantag för att man ska passera väster om ett antal platser och färdas ickemotoriserat.

Självklart ska turen genomföras med största möjliga natur- och kulturhänsyn. Ambitionen och förhoppningen är att lyfta viktiga frågor som allemansrätt och bevarande och utveckling av våra fjälleder, tillsammans med exempelvis Naturvårdsverket, länsstyrelserna och Håll Sverige Rent.

Att genomföra Banden kräver god fysik, mental styrka och sunt säkerhetstänk. Samtidigt kan varje fjällfarare göra turen helt utifrån sina egna förutsättningar. Utmaningen ska dock inte underskattas.

Mer information finns på vitagronabandet.se och på Grövelsjöns fjällstation.


Vita bandet 2014. Foto: David Erixon

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2015-07-02 16:56   floma
För att hamna i hål of fajm: räcker det att ha genomfört turen eller måste man ha registrerats på vitagronabandet.se och hostat upp 1500 kronor för nöjet?
 

Läs mer

Efter långa diskussioner kring ämnet avgifter och allemansrätt kommer här en sammanfattning av tråden och även en omröstning. Vad tycker du i frågan?

Att bygga broar

Common Values United jobbar för att öppna upp den svenska naturen för "barn från tredje kulturen". 7 kommentarer
Tävla om ett exemplar av ”Barnens fjällbok – En handbok för unga fjällvandrare”.
Glaciärvandring, klättring och balansgång längs en smal kam. Att ta sig till Sveriges två högsta toppar är inget för den höjdrädda. 4 kommentarer
Föreningen Hej främling och STF arrangerade förra helgen en fjällvandring för att ge fler möjlighet att må bra och hitta nya vänner.

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.