Natur och kulturarvsdagen 2017

Årets kulturarvsdagar går av stapeln den 8-10 september med temat : Natur och kulturarv – miljöer med möjligheter. Alla – såväl företag, organisationer och föreningar som privatpersoner – som vill anordna aktiviteter kring årets tema är välkomna att delta.

Av: ulindh

Natur och kulturarv är ofta sammanflätade och erbjuder spännande miljöer att upptäcka och utforska. Det är också en möjlig resurs för utveckling och tillväxt. Riksantikvarieämbetet står för samordningen i samarbete med Sveriges Hembygdsförbund och Arbetslivsmuseernas Samarbetsråd. De hoppas att årets kulturarvsdagar ska kunna visa lite av den potential som natur och kulturarv har i samhällsutvecklingen. 

Kanotister på sjön Råvarpen. I förgrunden syns Högsbyns hällristningar, Dalsland. Fotograf: Bengt A Lundberg. CC BY

Anordna Kulturarvsdag
Alla – såväl företag, organisationer och föreningar som privatpersoner – som vill anordna aktiviteter kring årets tema är välkomna att delta. Det kostar inget att vara med som arrangör. Arrangemangen och aktiviteterna ska vara öppna för alla. Det kan exempelvis vara guidade turer, föreläsningar, och visningar om allt från historiska spår, platser, människor och byggnader till företeelser och traditioner. Samarbeta gärna med andra på orten. Aktiviteter anordnade för barn uppmuntras speciellt. Anmälan stänger 30 juni.

Om Kulturarvsdagen
Kulturarvsdagen är en del av Europarådets och Europeiska kommissionens samarbete European Heritage Days där 50 länder deltar och är det mest firade gemensamma kulturevenemang som delas av Europas medborgare och som årligen lockar 20 miljoner besökare runt om i Europa. I Sverige anordnas hundratals aktiviteter med tusentals besökare varje år. Årets gemensamma tema är ”Heritage and Nature”. Kulturarvsdagen ska bidra till att skapa förståelse, intresse och engagemang för kulturarv och kulturmiljöer. Tidigare har Kulturarvsdagen bara firats andra söndagen i september men sedan några år tillbaka sträcker sig firandet över flera dagar.

Läs mer.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Föreningen Hej främling och STF arrangerade förra helgen en fjällvandring för att ge fler möjlighet att må bra och hitta nya vänner.
Den 9 september är det Vandringens dag och det finns flera guidade vandringar att anmäla sig till. 1 kommentar
Sörmlandsledens jubileum firas med folkfest och aktiviteter året ut.
Outdoor Festival Sthlm arrangeras i slutet på maj och erbjuder flera prova på aktiviteter, föreläsningar och skönt utehäng.
Den 22 maj uppmärksammas Biologiska mångfaldens dag över hela Sverige.

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.