Linnérundan anpassas och blir tillgänglig för fler

Linnérundan är en av Kristianstads tätortsnära vandringsleder, nu blir rundan rullbar och tillgänglig för fler.

Av: ulindh

Linnérundan är en av Kristianstads tätortsnära vandringsleder. Varje år nyttjar 20 000 personer rundan. Det är också en av fyra leder kommunen lyfter fram i det internationella vandringseventet Eurorando som går av stapeln i september i år. Nu blir rundan rullbar och tillgänglig för fler.



Arbetet med att öka tillgängligheten började då Kanalhusspången byttes ut och blev tillgänglig 2014. Förra sommaren sattes också ett stängsel upp för att skilja vandrare från betesdjur på Isternäset. Nu fortsätter tillgänglighetsarbetet.

Den senaste tiden har det varit full aktivitet på flera platser längs Linnérundan. Stigen har breddats och grusats, ett nytt tillgängligt fikabord har satts på plats och gångbron över Helge å vid Lillö har fått en tillgänglighetsanpassad ramp.

Ute på Lillöborg görs en ramp som gör det möjligt för permobiler, rullstolar och barnvagnar att rulla in på borggården. Samtidigt byggs skådarplattformen vid Isternäset om med ramp och bredare plattform.

Insatserna görs av Vattenriket och C4 Teknik för att fler ska få uppleva våtmarkernas myller, strandängarnas fågelliv och den medeltida  Lillöborgen.

Målet är att hela Linnérundan ska bli rullbar för barnvagnar och  permobiler – förhoppningsvis redan under 2016.

Mer information om Linnérundan

Vattenriket - 10 år som biosfärområde 2015.
Biosfärområde Kristianstads Vattenrike omfattar större delen av Kristianstads kommun. Få platser har så rik och varierad natur som Vattenriket. Området är utsett till ett Biosfärområde av Unesco. Ett biosfärområde är ett modellområde som visar hur vi kan både bevara och utveckla naturens resurser på ett hållbart sätt. I Vattenriket finns besökscenter, naturum och 21 andra besöksplatser.

Mer information om Vattenriket

Läs mer

Efter långa diskussioner kring ämnet avgifter och allemansrätt kommer här en sammanfattning av tråden och även en omröstning. Vad tycker du i frågan?

Att bygga broar

Common Values United jobbar för att öppna upp den svenska naturen för "barn från tredje kulturen". 7 kommentarer
Tävla om ett exemplar av ”Barnens fjällbok – En handbok för unga fjällvandrare”.
Glaciärvandring, klättring och balansgång längs en smal kam. Att ta sig till Sveriges två högsta toppar är inget för den höjdrädda. 4 kommentarer
Föreningen Hej främling och STF arrangerade förra helgen en fjällvandring för att ge fler möjlighet att må bra och hitta nya vänner.

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.