Kung Stalles Maktkakor

Kung Stalles Maktkakor

Av: Kung Stalle

Så här gör du Kung Stalles Maktkakor:

Smält försiktigt på låg värme (max trean) och i tjockbottnad kastrull men lite vatten i. I den ställer du en stor glasskål (vattenbad). Lägg följande fyra ingredienser i glasskålen (du smälter alltså inte grejjerna i vattnet), sätt plattan på trean och ha tålamod. Rör och vänta tills det har smält till en smet:
1 dl fast honung
½ dl sirap
½ dl jordnötssmör (med salt)
200 gr ljus blockchoklad

Rör ner så att det smälter, höj inte värmen. Det tar tid...
½ dl Dextropur
1 dl strösocker

Håll glasskålen fortfarande i vattenbadet när du rör ner följande.
Rör ner och kladda ihop:
½ dl russin
½ dl torkade aprikoser
½ dl riven hasselnöt
½ dl hackade solrosfrön
3 dl havregryn
2 dl lätt krossade Branflakes (motsvarar 4 dl okrossade)

När du rört ihop så kladda ut klumpen på bakplåtspapper och lägg sedan ett till bakplåtspapper ovanpå och kavla ut. När du kavlat ut det så ställ det och kylas ner ordentligt. Skär upp i lagoma bitar och slå in i bakplåtspapper.

När jag har kokat ihop receptet utifrån följande mål:

Mål 1:
att få med ett brett spectra av olika snabbt "verkande" produkter. Jag tog lite avstamp i från ett GI-index där Dextropur har högst GI och Jordnötssmör (har jag för mig det var, eller var det hasselnötterna? Nåja...) har lägst och de övriga produkterna ligger utspritt där emellan

Mål 2:
Det skall vara relativt lättuggat (så man inte får total andnöd när man skall smälla i sig en kaka och inte förlora kontakten med klungan), ingen kola med andra ord.

Mål 3:
De skall vara goda.

Mål 4:
De skall vara effektiva.

Mål 5:
De skall följa tidigare uppställd lista på fördeling av de olika enerigkällorna:
Snabbt socker (40%)
Långsammare socker (25%)
Kolhydrater (25%)
Fett (10%)

Hoppas de smakar!

Stalle

Typ

Övrigt

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar

 

Logga in

Tips!