Köpa egen kajak

Det finns många olika sätt att köpa en kajak. Några köper första bästa billigaste (eller ibland dyraste) kajak de hittar och paddlar sedan nöjda i resten av livet. Andra går mer vetenskapligt till väga.

Av: Karin Mentzing

Köpa eget

Kajak

Det finns många olika sätt att köpa en kajak. Några köper första bästa billigaste (eller ibland dyraste) kajak de hittar och paddlar sedan nöjda i resten av livet.

Andra går mer vetenskapligt till väga. Hyr och provar massor av olika modeller, läser alla tillgängliga "tester", frågar alla kajakister de kommer åt o.s.v.

Några köper helt enkelt samma sorts kajak som kompisarna har medan andra snarare köper vad som helst utom just det som kompisarna har….

Det är också olika hurpass njugg man är med passform, komfort, beteende, skönhet o.s.v. Själv kan jag bli rent ut sagt SUR om jag tvingas paddla en kajak som inte känns "rätt" eller inte passar mitt estetiska sinnelag och jag kan inte låta bli att vara lite avundsjuk på kajakister som uppenbarligen finner sig till rätta i "vad som helst".

Jag är alltså ingen lätthanterlig kund hos vilken kajakbutik det än månde vara, så nu för tiden bygger jag mina kajaker själv……

Det kan vara klokt att hyra och testa kanske 4-5 olika kajaker, dels av olika material och som dels är dramatiskt olika varann vad gäller utformning. Det räcker inte att paddla dem olastade vid försäljarens brygga under en halvtimma, utan ta med dem ut på tur under några dagar. Paddla dem både långfärdspackade och olastade och helst i så många olika sorters väderförhållanden som möjligt. En kajak som känns perfekt när solen skiner och havet ligger spegelblankt, kan bli helt ohanterlig för dig om det börjar blåsa ordentligt.

Har du några kompisar som kan hjälpa dig, så hyr en kajak åt dem var plus en åt dig själv och ge er sedan ut på tur i några dagar. Särskilt bra är det om dessa kompisar har några års erfarenhet av paddling i olika kajaker och kan komma med tekniska tips och råd om hur olika saker fungerar eller inte fungerar. Det är oerhört värdefullt med sådana tips och man kan undvika de värsta fallgroparna, men minns också att det är du som ska ha kajaken och den ska kännas bra för dig.

Det kan hända att du får åka runt och samla upp kajaker på flera olika ställen, för varje försäljare har i allmänhet bara ett eller ett par olika märken.

Byt kajker med varann under turen, så att alla testar samtliga. Testa manövrering, kamraträddningar o.s.v och diskutera brister och förtjänster hos de olika modellerna samt vad man skulle kunna göra när det gäller förändringar och förbättringar. Vissa saker är lätt att åtgärda så att man får det som man vill ha det, annat är svårare att ändra på.

Efter en sådan test har du kanske kommit underfund med ungefär vilken sorts kajakmodell du trivs bäst med samt vilken sorts utrustning du vill ha på den och vill du sedan testa fler av ungefär samma utformning, så kan du i allmänhet bedöma dem ganska hyfsat under en kortare provtur eftersom du har ett referensex att jämföra med.

Kanske du till slut fastnar för ett par-tre olika kajaker och tar dem på en sista generalrepetition innan det slutliga avgörandet fälls.

Det som kanske är viktigast är att kajakens storlek passar din kroppsstorlek. Köper du en för stor kajak, så kan du få problem att hantera den och paddla den med en bra teknik. Köper du en som är för liten åt dig, så kan du få problem med både balans och utrymme. En större person har oftast större kläder, skor och matbehov.

Det är också viktigt att du sitter bekvämt och har bra kroppskontakt med kajaken, både för balansens skull och för att kunna kontrollera kajaken vid manöver o.s.v.

Sittkomforten är dock något som man kan anpassa ganska lätt efter sina behov och en kajak som känns hopplös för dig i sitt originalskick, kan förvandlas till drömfåtöljen med lite justeringar, utfyllnad o.s.v.

Köp gärna ett billigt "liggunderlag" av cellplast hos ditt varuhus eller bensinstation. Dela det i två eller tre delar och lägg i botten av sittbrunnen. Medför också en kniv/sax och en rulle vävburen tejp. Då kan du under turen skära bitar ur cellplasten och stoppa in på ställen där du känner att du behöver fylla ut lite.

Färg är något jag hädanefter ska återkomma till i olika sammanhang. Det handlar alltså om att synas på havet. En neonfärgad kajak är det kanske inte så många som vill ha, men gult, orange och en inte alltför mörk röd färg syns bra under många förhållanden. Kraftigt klart grönt och blått syns också hyfsat, men mörkare, dovare nyanser försvinner nästan helt mot vattnet. Vitt syns hyfsat på lugnt vatten, men inte när det går gäss.

Betänk gärna denna säkerhetsaspekt vid val av färg på din kajak.

 

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2003-10-22 20:53   michaelolsson
Betyg: 4
Intressant att de som haft kajak länge har blivit så noga i sitt urval - som novis är det svårt att greppa allt.
 

Läs mer

En damgrupps färd med kajak från Pielavesi i mellersta Finland ner till Lahtis, det blev en långtur på 17 dagar och 398 km. 1 kommentar
Är man ute och rör sig i naturen regelbundet så är det klart att man då och då stöter på djur. En del av dessa möten är mer minnesvärda än andra. Här ... 4 kommentarer
Vattensportare använder ofta torrdräkter. Dräkterna behöver ses över ibland. Sömmar kan läcka, dräkten kan ha skador och latextätningarna behöver ...
En efterlängtad tur i tvåmanskajak tillsammans med barnen fyra och åtta år gamla. 2 kommentarer
Anna Björnström har skrivit och illustrerat boken "Brisk och havskajaken" som handlar om en dag i kajaken på havet ur ett barns perspektiv. Här är ...

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.