Intervju med Hans Fowelin om nya boken

Vi skickade några frågor till Hans Fowelin nu när hans nya bok "Präststigen till Alkavare kapell och andra färdvägar i Kvikkjokksfjällen" har kommit ut.

Av: ulindh

Författaren och Utsidanmedlemmen Hans Fowelin har precis kommit ut med boken "Präststigen till Alkavare kapell och andra färdvägar i Kvikkjokksfjällen". Boken ges ut av Vildmarksbiblioteket. Hans har tidigare skrivit boken "Vandringsturer i Sarek". 

Ni som har följt Hans i Fowwes blogg känner säkert redan till utforskandet av Präststigen med alla dess rösen och andra klurigheter.

Präststigen är en unik färdväg som är sex mil lång och har en historia som spänner över flera hundra år. Stigen går högt upp på kalfjället och intill dramatiska bergsmassiv i ett landskap som bjuder på fantastiska och vidsträckta vyer.

På samiska kallas vägen Härrábálges och det är här den första guideboken som gjorts om hela leden.

Hans säger själv "att denna bok knappast hade blivit till utan Utsidan som kontaktyta." 

Här är intervjun med Hans.

Foto: Cecilia Holm

Grattis till boksläppet av ”Präststigen till Alkavare kapell och andra färdvägar i Kvikkjokksfjällen”!

Vi har ju kunnat följa dina vandringar i området i din blogg, en inte helt enkel stig att följa. När bestämde du dig för att göra detta projekt och varför?

Första gången jag funderade på Präststigen under en fjällvandring var 2013 när jag var på väg hem från en solofärd genom Njoatsosvágge i Sarek. Då hade jag ingen avsikt att börja forska om stigen utan hade bara tänkt klura lite på hur den gick. Men redan samma höst väcktes intresset på allvar när jag skrev om den på bloggen. Många läste och kommenterade. Ett antal personer försedde mig också med tips och egna upptäckter. Snart var jag fast i uppgiften att försöka kartlägga stigen.

Hur många turer har det blivit totalt för att kunna göra den här boken?

Det handlar om sammanlagt 6 eller 7 turer för själva Präststigen (men alla innehöll inte hela stigen utan vissa delar av den). När det gäller övriga kapitel i boken har jag haft nytta av andra fjällfärder jag gjort, särskilt i sydvästra Sarek. Det rör sig om minst ett tiotal vandringar skulle jag tro.


Foto: Hans Fowelin

Nu när boken är klar är du också färdig med området då?

Det tror jag verkligen inte! När det gäller stigen så har jag faktiskt en del material och fynd som andra personer skickat till mig och som jag vill följa upp. Det finns också områden vid sidan av som är dåligt undersökta arkeologiskt och som kan kasta ljus över hur man färdades förr. Sedan är naturen så storslagen att jag vill återvända bara på grund av den. Präststigen, Darreluoppal och sydvästra Sarek har helt enkelt blivit några favoritområden för mig.


Foto: Hans Fowelin

Om du skulle tipsa någon som aldrig vandrat på Präststigen, är det någon del du skulle rekommendera då?

Det mest behändiga alternativet finns om man befinner sig vid Darreluoppalstugorna. Då kan man mycket enkelt göra en dagsutflykt med exempelvis en rundtur där man går delar av Präststigen. Det andra goda alternativet är att börja i Kvikkjokk, gå upp till Prinskullen och därefter fortsätta in i Vállevágge. Men detta tar minst 2 dagar och kräver tält. Efter övernattningen återvänder man till Kvikkjokk samma väg. 


Foto: 
Henrik Micael Kuhmunen

Har du planer på att göra fler böcker?

Jag har faktiskt skrivit en roman som finns som ett helt färdigt utkast. Men manuset är inte tillräckligt bra och jag behöver arbeta vidare med det. Jag kan inte garantera att boken någonsin kommer att ges ut, men det vore väldigt roligt om det blev så. Den är en thriller i fjällmiljö och bland annat Sarek spelar en viktig roll.

Det låter väldigt spännande!

Vart vandrar du i sommar?

Vi är några stycken som planerar att besöka västra Padjelanta. Här har vi fått inspiration av Hans Nydahls beskrivningar på Utsidan. Efter denna färd kommer jag troligen besöka fjällväderskursen i Boarek (Pårek) ett par dagar och berätta om Präststigen.

Tack så mycket Hans!

Här hittar du Fowwes blogg.

Här är inläggen om Präststigen.

Köp boken här!

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2019-05-23 16:52   hansnydahl
Den boken måste jag införskaffa - bra läsning för mig som bara nuddat vid prästsigen, men som har planer på att gå hela sträckningen. Tack Hans, för att ha inspirerat mig!

Kul att ni besöker västra Padjelanta. Kommer själv att vandra där vid tre separata tillfällen för att få bättre bilder till en bok om området - kanske våra vägar korsas.
 
2019-05-23 18:48   Håkan Friberg
Underbart! Den har jag väntat på.
 
2019-05-29 16:24   dako
Har nu införlivats i mitt fjällbibliotek. Fin och informativ bok!
 

Läs mer

Efter långa diskussioner kring ämnet avgifter och allemansrätt kommer här en sammanfattning av tråden och även en omröstning. Vad tycker du i frågan?

Att bygga broar

Common Values United jobbar för att öppna upp den svenska naturen för "barn från tredje kulturen". 7 kommentarer
Tävla om ett exemplar av ”Barnens fjällbok – En handbok för unga fjällvandrare”.
Glaciärvandring, klättring och balansgång längs en smal kam. Att ta sig till Sveriges två högsta toppar är inget för den höjdrädda. 4 kommentarer
Föreningen Hej främling och STF arrangerade förra helgen en fjällvandring för att ge fler möjlighet att må bra och hitta nya vänner.

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.