Intervju med Fredrik Hjorth

Vi har fått ett snack med Fredrik Hjorth som är VD för Årets Äventyr och studierektor på Adventure Academy. Han var också först ut att genomföra Kropp Challenge.

Av: ulindh

Adventure Academy är en utbildning där 20 deltagare får lära sig hur man planerar och genomför sitt drömäventyr. Fredrik Hjorth är studierektor på utbildningen och i våras var han den förste att genomföra Kropp Challenge, där man ska cykla så långt tills vägen tar slut, bära in sin packning till bergets fot, klättra upp till toppen och sen ta sig hem igen.

Nyligen startade den sjätte omgången av Adventure Academy. 20 deltagare av 60 sökande, hur går uttagningen till utbildningen till?

Man ansöker med sitt drömäventyr, ett äventyrs CV och ett personligt brev. Sen går vi  igenom ansökningarna och väljer ut de bästa. Vi vill ha en spridning på gruppen så att vi har med alla "walks of life", tjejer och killar, olika bakgrunder och åldrar. Det var inte lätt i år att välja ut de som ska vara med bland alla bra ansökningar. Riktigt svårt. Men nu har vi ett grymt gäng och vi har haft första kurstillfället. Kommer bli ett riktigt roligt år och spännande att få följa deras utveckling och äventyr.

Årets antagna till Adventure Academy.



Behöver man ha haft tidigare erfarenhet av friluftsliv eller andra erfarenheter för att söka?

Viktigt att man har förutsättningarna för att genomföra det drömäventyr som är med i ansökan. Många fall är just friluftsliv och vana att vara ute flera dagar i sträck med i äventyren. Så det är absolut bra att ha vana av friluftsliv men inte alls ett krav i sig.

Kan man kalla den för en distansutbildning?

Även om våra deltagare inte alla bor i Stockholm så svarar jag nej, det är inte en distansutbildning. 100% närvaro på kurstillfällena är ett av grundkraven vi har för att man ska bli godkänd i Adventure Academy. Men samtidigt är det en hel del arbete som våra elever måste genomföra mellan kurstillfällena och denna del sker till viss del på distans. Även om detta inte en heltidsutbildning så har vi sett att ett heltidsengagemang är en tydlig framgångsfaktor.

Du har själv gått utbildningen, vad gjorde du för äventyr då?

Jag sprang med min packning på ryggen den första pilgrimsleden till Santiago de Compostela, Camino Primitivo. Den är ca 1 200 år gammal, 33 mil och sträcker sig från Oviedo i Asturias  in till Galicien. Det var en fantastisk upplevelse och jag var ute i åtta dagar och äventyret var dedikerat till Läkare utan Gränsers akutfond. Vi fick totalt in mer än 78 000 kr till deras arbete, känns fortfarande fantastiskt.

I våras genomförde du som den förste i raden Kropp Challenge, du cyklade minst 150 mil, vandrade från Nikkaluokta till Kebnekaise fjällstation med målet att bestiga toppen av Sveriges högsta berg på årsdagen av Göran Kropps bestigning av Mount Everest för tjugo år sedan.



Vad såg du som den svåraste utmaningen innan du gav dig iväg på Kropp Challenge?

Att bestiga Kebnekaise under snösmältningen och vårflod med stängda fjällstationer var det som jag från början visste skulle bli det som var den största utmaningen. All utrustning skulle med från början på vagnen bakom cykeln och det var många samtal, planerande och funderingar för att få allt detta på plats. Bland annat åkte jag ner till Sierra Nevada i södra Spanien för att under 10 dagar lära mig grunderna i alpinism och snösäkerhet. Detta visade sig vara mycket klokt och gjorde att jag var trygg de där dagarna på Kebnekaise.

Det var en lång cykeltur med många möten med människor, har du något särskilt härligt minne från den?

Jag träffade så många härliga människor på vägen och flera andra hörde av sig och hejade på. Varje gång var det en energikick och det är svårt att peka ut ett enskilt möte men Porjus sticker nog ut.

Lite snabb bakgrund. Mina vänner Rickard Björklund och Lars Holmlund hade utan att känna varandra hört av sig till mig för att kolla om jag inte ville stanna i Porjus och träffa en härlig person på en fika. Rickard nämnde Mia och Lars nämnde Jonny. Det roliga var att Jonny och Mia är syskon! Så när vi alla förstod hur det hängde ihop skrattade vi gott och jag hade världens bästa eftermiddag med Mia och Jonny i Porjus i grillen där jag fick prova på Souvas för första gången. Blir fortfarande upprymd och glad när jag tänker på den stunden och alla andra härliga vänner jag fått på vägen. 



Det första toppförsöket via västra leden gick inte så bra, varför? Hur hittade du energi och motivation att göra ett nytt försök och hur gick det till?

Det hade regnat dagen innan och slutade på natten en timme innan vi begav oss av. Min vän Vilma som hade anslutit i Nikkaloukta var med för att höja säkerheten och fotografera. Vi kom bara ett hundratal meter från insteget på Vierranvárri då snön lossnade under snöskorna i sjok och det var inte längre säkert att fortsätta. Grymt jobbigt beslut och hela toppförsöket tog 16 timmar. Regnet hade även fallit på Storbacken upp längs Östra leden, så det var inget bra underlag där heller.

Nästa morgon tidigt vred jag och vände på kartan och letade efter alternativa vägar. Jag diskuterade olika lösningar med min vän Ola Skinnarmo och han föreslog en väg som jag inte tänkt på precis bakom stationen, Personalbacken. Där fanns en linje som var i princip snöfri och via den kom jag upp på Kebnetjåkkaplatån som sen ledde till Björlings glaciär där jag slog läger den kvällen nedanför Kebnekaises fot med Sydtoppen i sikte. Vilma valde att inte följa med upp så jag var ensam på berget andra försöket.



Göran Kropp fick ha sin årsdag ifred och jag kom upp dagen efter. Det var en tuff bestigning och fick nytta av mina kunskaper i alpinism.  Isyxan och stegjärnen blev mina bästa vänner. Uppe på platån 300 höjdmeter under Sydtoppen blåste det 17 m/s och sikten var bara någon meter. Noga förberedelser, karta, kompass, GPS var till stor hjälp. Upp kom jag och även om sikten inte var den bästa var känslan otrolig! Ensam på berget, Kebnekaise och jag. När jag sen kom ner till tältet kunde jag inte sluta le tills jag somnade. Dagen efter tog jag mig ner till stationen igen och efter en vilopaus där ut till Nikkaloukta för att vila, packa om och cykla ut till Kiruna.

Sikten var inget vidare när du stod på Sveriges tak, beskriv lite mer hur det var däruppe?

Sikten var inte mer än någon eller några meter, vit och tjocka. På toppen såg jag att konturerna av kanterna gick ihop i en tunga och då visste jag att jag var på Sveriges tak. Det blåste, jag vet att det var kallt. Men jag var så upprymd och glad även om jag visste att nu måste jag ner igen. Halva vägen klar. Tog mig ner till toppstugan, lagade mat innan jag fortsatte ner. Jämfört med en normal säsongsbestigning som tar 10 till 11 timmar upp och ner så var detta en klart hårdare utmaning. Det tog tre dagar upp och ner men vilken upplevelse efter att ha cyklat drygt 150 mil. Underbart!



Under Kropp Challenge hade du en insamling till Chyangba school som Göran Kropp var med och grundade i Nepal. Hur gick insamlingen och går det fortfarande att bidra?


Det var det mest rörande. Med hjälp av härliga givare och genom välgörenhetsträningar med mina samarbetspartners Träning & Mingel och MJ Training Club fick vi in ca 33 000 kr till skolan! Renata Chlumska fick in ca 25 000 kr i anmälningsavgifter. Totalt kunde vi skicka 58 000 till Nepal.

Tyvärr hade Wongchu Sherpa som höll i Chyangba School insjuknat och gått bort i cancer i december och vi hittade ingen ny kontaktperson. Inte bra att skicka en summa pengar utan personlig kontakt. Men så i somras kom Pemba Sherpa på besök till Sverige. Pemba var en vän till Wongchu, Göran och Renata och hade ett liknande skolprojekt i sin by. Det här kändes riktigt bra! När vi sågs i Sverige i augusti och pratade om Nepal och allt, var  det klockrent för oss att skicka pengarna till hans projekt. De har drygt 80 elever upp till klass 8 och så kul att få ha varit med att göra en skillnad. Vi får rapporter löpande och hoppas på att få besöka skolan på plats nästa år.

Vilket är ditt eget drömäventyr?

Vill ut på ett vinteräventyr och gärna med historiska förtecken. Men det måste värka fram. Så nu blir det att bygga upp mer kunskap kring vinter och att vara ute i naturen oftare än längre. Så från och med årsskiftet kommer jag att tälta en gång i veckan under hela 2017. Kommer bli superkul och den som vill får gärna hänga med. Kommer mer information snart.

Tack Fredrik och lycka till med drömäventyret!

Fredriks Facebooksida

Läs mer om Adventure Academy.

Mer information om Kropp Challenge.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Efter långa diskussioner kring ämnet avgifter och allemansrätt kommer här en sammanfattning av tråden och även en omröstning. Vad tycker du i frågan?
Vi önskar God Jul med det klassiska receptet på Runekakor. En riktig favorit i repris.

Att bygga broar

Common Values United jobbar för att öppna upp den svenska naturen för "barn från tredje kulturen". 7 kommentarer
Tävla om ett exemplar av ”Barnens fjällbok – En handbok för unga fjällvandrare”.
Norrskensentusiasten Carl Bergstrand ger sina bästa tips för att se och fota det färgstarka ljusfenomenet.

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.