Hambergs forskarhyddor blir byggnadsminnen

Axel Hambergs forskarhyddor i Sareks nationalpark i Norrbotten förklaras som statligt byggnadsminne av regeringen.

Av: ulindh

Axel Hambergs forskarhyddor i Sareks nationalpark i Norrbotten förklaras som statligt byggnadsminne av regeringen. Forskningsstationerna är unika i sitt slag och var en förutsättning för att året runt kunna utforska och kartlägga Sarek.

Professor Axel Hambergs forskarhyddor från början av 1900-talet är viktiga ur både vetenskapshistorisk och kulturhistorisk synvinkel. Hyddorna är betydelsefulla som en del i dagens kunskap om världsarvet Laponia och internationell klimatforskning. Den observationsutrustning som användes vid de olika mätstationerna finns kvar i stor utsträckning.

Regeringens beslut grundar sig i Riksantikvarieämbetets förslag. Byggnadsminnesförklaringen omfattar fyra anläggningar med byggnader och tillhörande fast mätutrustning.


Foto: Institutionen för geovetenskaper, Uppsala Universitet

Om statliga byggnadsminnen
De statliga byggnadsminnena förvaltas av flera olika myndigheter. Tillsynsansvaret ligger hos Riksantikvarieämbetet. Frågan om en byggnad ska förklaras för statligt byggnadsminne prövas av regeringen efter en framställning från Riksantikvarieämbetet. När en byggnad har förklarats för statligt byggnadsminne ska Riksantikvarieämbetet genom skyddsbestämmelser ange på vilket sätt byggnadsminnet ska vårdas och underhållas och i vilka avseenden det inte får ändras.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2015-10-16 23:59   fowwe
Beslutet att göra Hambergs hyddor till kulturminnesmärken är nog inte okontroversiellt. Det betyder att de kommer att vårdas och få stå kvar. Sareks status som ödemark och "vildmark" är naturligtvis mycket viktig att bevara, men samtidigt är Sarek och övriga fjällvärlden genuin kulturmark där mänskliga aktiviteter har pågått i många århundraden. Främst genom samerna och renskötseln, men också på andra sätt. Jag tycker det är ett riktigt beslut. Hambergs forskning och hans hyddor har blivit en del av Sareks historia.
 
2015-10-21 15:40   Örnsätrarn
Det var på tiden. Bra att de blir bevarade för framtiden. Den som vill läsa mer om hyddorna kan läsa här: http://www.axelhamberg.se/default.aspx?pageid=2144.
 
2015-10-22 08:40   avslutat medlemskap 151207
Att kulturmärka & underhålla Hambergs stugor är helt rätt!
Observera att Skårkistugan är I ett kritiskt skede & håller på att förfalla.
Jag var där för ~2 år sedan och då hade den lilla jokken som skall gå strax intill letat sig under stugan på väständen.
Om inget görs snart så är det snart nog bra skräp kvar.
Tänkte att jag skulle meddela någon institution i Uppsala som stog som ägare men jag känner ej till dem.
Någon som har kontakter?
 
Svar 2015-10-22 22:01   fowwe
Bra att du noterat! Jag vet inte kortaste vägen att gå, men att kontakta länsstyrelsen i Norrbotten borde vara ett sätt att komma vidare: Tel: 010 - 225 50 00 (vx), e-post: Norrbotten@lansstyrelsen.se
Om du skriver ett brev till dem är de skyldiga att på något sätt hantera ärendet, t ex genom att kontakta dig eller att vidareförmedla till förvaltaren. Skulle tro att det gäller e-post också.
 
2015-10-22 09:02   avslutat medlemskap 151207
Sen tycker jag att det är rent trams att vara så renlärig att kräva att det inte får finnas något typ "skapat av mänsklig hand" I Sarek som man kan läsa om lite här & där.
Det finns redan rätt många renjägarstugor som syns långa vägar på t.ex. Pelaslätten men vad gör det? De är bara sköna att ta en paus bakom när det blåser :-) (Om det inte är någon hemma)
Det finns även några säkerhetsanordningar som känns bra. T.ex. bron vid Skarja & Kukkesjokk.
Det går såklart att vada men dessa två spar nog livet på en del kontinentalvandrare.
Det var visst även en bro I övre Njåtsosvagge som rasat "och som inte skulle återställas" Minns ej namnet just nu.
Oaktat kostnaden så vad gör det om det får finnas en bro där.
 
Svar 2015-10-22 22:08   fowwe
De två broar du nämner underlättar framkomligheten mycket. De är dessutom nödvändiga för att inte antalet dödsolyckor i Sarek ska öka, precis som du misstänker. Vid Njoatsosvágge lär det inte skett dödsolyckor pga utebliven bro över Louhttojåhkå så den anses inte lika nödvändig.
 
Svar 2015-10-24 12:46   Bandersson
Vi hade en diskussion om den gamla bron över Louhttojåhkå för ett tag sedan - http://www.utsidan.se/forum/showthread.php?t=74094
Som Hans skriver har det inte inträffat några dödsolyckor där, men jåkken är onekligen en utmaning.
 

Läs mer

En skildring av öden och äventyr i sydvästra Afrika under nådens år 2017. Om en 3000 km lång irrfärd i främst Namibia och Angola. De efterlämnade ... 5 kommentarer
En nattvandring på 30 km i mörker. Från Landskrona till Helsingborg längs med Öresund. 2 kommentarer
Någonsin funderat på om det är läge att stanna i lägret eller sänka huvudet och pusha vidare? Det är svårt att säga att såhär är det, var gränsen går ... 1 kommentar
Ulf Kvensler har skrivit en psykologisk thriller - Sarek. Du har nu chansen att vinna ett eget exemplar och ett sittunderlag. Chansen är stor då vi ... 1 kommentar
2020 skrev Karl-Johan Piehl här på Utsidan denna guidebok på engelska. Nu kommer en uppdaterad och rejält utökad version på svenska. Var med och ... 1 kommentar

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.