Guide till tystnaden

Guide till tystnaden är ett projekt för att försöka hitta platser som är tysta eller relativt tysta, främst kring städerna.

Av: ulindh

Guide till tystnaden - nära staden

Tystnad, en dos natur, en paus från tänkandet och möjligheten att för en stund bara vara, kanske är det de största behoven vi har just nu. Vi lever i en hektisk, högljudd, informationspackad värld. Vi är mer och mer uppkopplade med resten av världen och har mindre och mindre kontakt med naturen, nuet och vår inre kärna av lugn och stillhet.

Men hur hittar vi tysta natursköna platser? Går de överhuvudtaget att finna sådana platser nära staden, där många bor och trafiken flödar?

“I Sundbyberg och Stockholm har relativt tysta naturmiljöer nu blivit kartlagda”, berättar Ulf Bohman, som är initiativtagare och konsult för projekt Guide till tystnaden.

 

Att gå in i en skog, lyssna, lukta, känna, och för en stund bara vara, det kan ge oss ny kraft. Effekten kan bli än mer positiv om skogen, ängen, stranden eller berget ger ett mått av tystnad så att vi kan höra naturens minsta ljud.

“Mitt intresse för tystnad väcktes under 90-talet när jag arbetade med ledarskapsgrupper i de svenska fjällen. En av de övningar som alltid hade stark effekt var när vi lät grupperna gå i fullständig tystnad”, förklarar Ulf Bohman.

Fascinationen med naturen och tystnaden växte till ett projekt och en bok: Guide till tystnaden - Södra Årefjällen. Syftet med denna guide var att göra det möjligt för fler att uppleva den tysta vildmark som går att finna i de svenska fjällen och samtidigt sänka sina stressnivåer och finna ett mått av inre stillhet. Denna "riktiga" vildmark vi kan besöka varje vecka, varje månad eller kanske bara en gång om året är av stort värde. Men naturen vi har i närheten och kan besöka varje dag är på många sätt ännu mer värdefull. 2013 flyttades guide till tystnads projektet till staden med frågan - hur stort mått av tystnad kan vi finna? Buller är onekligen ett problem i alla världens storstäder. Tre olika delprojekt i Sollentuna, Sundbyberg och Stockholm har gett svaret. Det går att finna ett större mått av tystnad än man kan tro, fast på många platser finns förstås stadens/trafikens ljud alltid närvarande.

Störst mått av tystnad inom Stockholms stads gränser går att finna i Kyrkhamn, men fantastiska rofyllda platser går också att finna i alla stadens natur- och kulturreservat. Det finns nu guider till tystnaden för 11 områden i Stockholms stad och 5 områden i Sundbybergs stad. Från djupa skogar, till vidsträckta vattenvyer, kulturlandskap, små parker och glömda grönområden. Låt dig inspireras av dessa guider, besök några av platserna, gå de korta promenaderna. Men var tyst, lyssna, gå långsamt och tillåt dig själv att för en stund bara vara.

 

Målet, eller måhända ska det kallas visionen, är att alla större städer i världen identifierar tysta rofyllda platser i naturreservat, gröna områden eller små parker och att satsningar görs för att inspirera människor till att besöka dessa platser regelbundet.

“Kanske skulle världen se annorlunda ut om alla människor fick en daglig dos av natur, stillhet och tystnad”, konstaterar Ulf Bohman.

Mer information om hela projekt Guide till Tystnaden.

Projektet Guide till Tystnaden i Stockholm, här kan du ladda ned 11 olika guider för natur- och kulturreservat.

Projektet Guide till Tystnaden i Sundbyberg, här kan du ladda ned 1 guide för fem olika områden.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

En skildring av öden och äventyr i sydvästra Afrika under nådens år 2017. Om en 3000 km lång irrfärd i främst Namibia och Angola. De efterlämnade ... 5 kommentarer
En nattvandring på 30 km i mörker. Från Landskrona till Helsingborg längs med Öresund. 2 kommentarer
Någonsin funderat på om det är läge att stanna i lägret eller sänka huvudet och pusha vidare? Det är svårt att säga att såhär är det, var gränsen går ... 1 kommentar
Ulf Kvensler har skrivit en psykologisk thriller - Sarek. Du har nu chansen att vinna ett eget exemplar och ett sittunderlag. Chansen är stor då vi ... 1 kommentar
2020 skrev Karl-Johan Piehl här på Utsidan denna guidebok på engelska. Nu kommer en uppdaterad och rejält utökad version på svenska. Var med och ... 1 kommentar

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.