Dröm krossad på världens dödligaste berg

Fredrik Sträng var på världens dödligaste berg, Annapurna 1, för att skriva historia när vindar på 190 km/h krossade drömmen och laviner var nära att orsaka stor förödelse.

Av: ulindh

Fredrik Sträng, Sveriges främsta höghöjdsklättrare, var på världens dödligaste berg, Annapurna 1, för att skriva historia när vindar på 190 km/h krossade drömmen och laviner var nära att orsaka stor förödelse.

Han hade för avsikt att bli förste Skandinav att klättra det 8091 m mytomspunna berget Annapurna 1 i Nepal som är notoriskt känt för sina livsfarliga laviner, utsatta och branta isfall samt förrädiska vindar. Han klättrade även under den bittra vintern med avsikt att bli förste nordeuropé på ett 8000 m berg vintertid vilket anses vara något av det svåraste och mest riskabla man kan företa sig inom klättring. Endast 191 människor har nått toppen av Annapurna 1 (endast 7 vintertid) och 52 har dött på berget.


Foto: Fredrik Sträng

Fredrik säger:
"Jag har bara varit mera rädd en gång tidigare i mitt liv och det var på K2 (världens näst högsta och tuffaste berg) år 2008 som tragiskt nog kostade 11 människors liv."

Fredrik och hans två Nepalesiska vänner hade isklättrat i 10 timmar i sträck på vägen upp till 6400 m när det började skymma och temperaturen sjönk till -30 grader. De hade klättrat runt de enorma 500 tons överhängande isblocken (serac) och med den tilltagande vinden och utsattheten för laviner beordrade Fredrik ner expeditionen för att söka skydd för natten.

”Den natten låg vi med benen och spjärnade mot tältduken för att den inte skulle blåsa sönder och vi riskerade att kastas 700 m längre ned på glaciären”, berättar Fredrik. ”Den natten gick ett stort isras på berget och morgonen därpå kunde vi se isklumpar stora som bilar ligga hundra meter från vårt läger. Det var inte säkert att fortsätta klättra”.

Fredrik hade avsiktligt valt att klättra vintertid eftersom berget i stort sett var snöfritt efter den torra hösten vilket gör klättringen mycket säkrare.

”Jag har enorm respekt för Annapurna som bl.a. kostat en av mina vänner livet”, säger Fredrik och förklarar att, ”därför ansåg jag att en klättring vintertid skulle vara det säkraste av alternativen”.

Han hade ett 4 man starkt team men inget team i världen kunde nått toppen av Annapurna under de kraftiga jetvindarna som pinade toppen.

”Vi hörde ett konstant överdådigt ljud från de upp till 190 km/h vindarna på toppen. Det lät som om det hela tiden gick laviner runt om oss”, menar Fredrik och tillägger att stora delar av expeditionen fick de tillbringa i baslägret och ta skydd då berget hade förvandlats till en stor vindtunnel där ingen människa kunde stå upprätt.

Fredrik har klättrat 7 st. 8000 m berg och är känd för att vara omdömesgill och med sitt tydliga ledarskap kunna ta grupper i extrema miljöer till säkerhet vilket forskare från Umeå och Standford University bl.a. studerat i projektet Research group on extreme environments (http://tripleed.com/).

”Vem som helst kan ta sig till toppen, men att ta sig upp och ner igen är en konst”, berättar Fredrik och tillägger att ”hemligheten till att lyckas är att vara mentalt stark och frånkopplad från drömmen av lycka och framgång som en eventuell toppbestigningen medför, då det är dessa människor som drabbas av toppfeber vilket är ett fenomen som gör verkligheten dunkel och adderar fara till något som redan är farligt. De som drabbas kan inte se sig själva som en förlorare men i verkligheten är det just att även ett förfruset finger är ett misslyckande på ett berg”, anser Fredrik.

När han klättrade Shishapangma valde han att vända så nära som 10 m från toppen på grund av lavinriskerna.

Nu befinner sig Fredrik i Nepal och vilar upp sig och håller på att avsluta filmandet av sin nya dokumentär men planerar redan att återvända till Annapurna 1.

”Annapurna är liksom K2 den heliga gralen av berg. Jag avser att återvända och göra ett nytt försök inom snar framtid och hoppas då att vädergudarna är barmhärtiga!” avslutar Fredrik.

Här är en trailer från dokumentären om livet efter jordbävningen i Nepal ()

Fakta Annapurna 1 (main)
8091 m, världens 10:e högsta berg
Anses även vara världens dödligaste berg räknat i antal toppbestigningar jämfört med antalet dödsoffer.
Källa: https://en.wikipedia.org/wiki/Annapurna_I_Main

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2015-12-31 17:40   bensson
"Endast 191 människor har nått toppen av Annapurna 1 (endast 7 vintertid) och 52 har dött på berget."
Man har större chans att överleva en rysk roulette.
 

Läs mer

En damgrupps färd med kajak från Pielavesi i mellersta Finland ner till Lahtis, det blev en långtur på 17 dagar och 398 km. 1 kommentar
En skildring av öden och äventyr i sydvästra Afrika under nådens år 2017. Om en 3000 km lång irrfärd i främst Namibia och Angola. De efterlämnade ... 5 kommentarer
Artikeltävlingens sista bidrag kom på delad fjärdeplats - Bestigning av Store Austabotntind i Norge - Arla morgon och bilfri väg. Troligen ligger ... 3 kommentarer
En väderanpassad cykeltur genom USA och liten del av Kanada där naturupplevelser ligger i fokus. 1 kommentar

Sverigecykling 2017

Här följer en berättelse från ett cykeläventyr sommaren 2017. En cykeltur genom Sverige, från Smygehuk till Treriksröset. 4 kommentarer

Glöm allt du lärt dig om vandringsskor

Sneakers och löparskor kan vara bekväma för enklare promenader, men de är inte designade för de utmaningar som vandring kan erbjuda. Ojämn terräng, ...