Barn klarar mer än föräldrar tror

Svenska Turistföreningen skickade ut 100 barnfamiljer till fjälls i somras för att testa fjällen i ett barns perspektiv i projektet Get Real Kids. Nu är rapporten Barn i fjällmiljö klar.

Av: ulindh

Svenska Turistföreningen (STF) skickade ut 100 barnfamiljer till fjälls i somras för att testa fjällen i ett barns perspektiv i projektet Get Real Kids. Nu är rapporten Barn i fjällmiljö klar och det visade sig att det fanns en stor osäkerhet från föräldrarna när det gällde hur man skulle klä sig, kommer barnen tycka det är roligt eller om de skulle klara av det. Men barnen i sin tur såg det som ett stort äventyr, ville vara ute hela tiden och vill gärna åka tillbaka.
 
Hela 2 600 familjer sökte, 100 fick åka. Drygt hälften av familjerna hade inte tidigare varit till fjälls sommartid. Totalt deltog 228 barn och 191 vuxna. Tillsammans tillbringade familjerna 2 261 dagar på fjället under perioden 29 juni – 17 juli. Familjerna fick välja mellan fem destinationer: STF Grövelsjön, STF Saltoluokta, STF Ramundbergets fjällhotell, STF Abisko Turiststation och en vandring mellan Nikkaluokta och Vakkotavare.
 
Jenny Grettve och hennes barn Astrid, Tyra och Olof var en av de deltagande familjerna;
- Jag har inte varit i fjällen på sommaren med mina barn tidigare, men efter ha deltagit i Get Real Kids kommer jag göra det igen. Jag blev överraskad och imponerade av hur mycket mina barn orkade med. Det är fantastiskt att ta med sina barn till den underbara fjällnaturen och veckan blev verkligen ett minne för livet. Mina barn tyckte att dricka vatten ur fjällbäckarna var spännande och väldigt gott. Och att få se snön så mitt i sommaren var roligt!  


Foto: Jenny Grettve - Barnen Astrid, Tyra och Olof Grettve från Karlskrona vid STF Grövelsjön 
 
Resultatet
Barnen orkade som sagt mer än många föräldrar trodde och de upplevde att fjällmiljön gav barnen kreativitet och lekglädje. Men det måste hända saker längs vägen - barnen såg inte vitsen med att bara gå. Både föräldrar och barn tyckte att det var viktigt att det finns andra barn att leka med, eller ett lekområde med naturliga lekredskap. Många föräldrar uttryckte sin glädje att barnen inte frågade efter läsplattor eller tv under hela vistelsen.
 
Familjerna efterfrågar till exempel att det ska finnas fler och tydligare avståndmarkeringar på vandringslederna och/eller andra inslag som motiverar barnen till vandring. Det skall finnas små vattenhinkar och vedkorgar så att barnen kan vara med och hjälpa till. Man saknar barnmenyer på fjällstationerna och att informationstavlorna även ska finnas i barnhöjd.
 
Den stora utmaningen för barnfamiljer inför att åka till fjällen är framförallt, den stora osäkerheten. Är det tryggt? Har vi tillräckligt med kunskap? Vilken utrustning behövs? Och priset. Där måste aktörerna på fjället bli än bättre på att informera inför resan och anpassas till en barnfamilj som inte har varit på fjället tidigare. En vanlig uppfattning tycks vara att det är mera utmanande att resa i Sverige desto längre norrut man kommer.
 
- Det finns nu med Get Real Kids ett tydligt underlag för hur man ska kunna få flera barnfamiljer att välja att uppleva svenska fjällen och en fjällvistelse.

Läs mer om Get Real här.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2016-01-12 15:05   Anders V
Att det finns upplevelser längs vägen är en viktig aspekt. Om man vill locka småbarnsfamiljer till ett område skulle man kunna göra lättgågna barnstigar med aktiviteter längs vägen, på lagom rastplatser. En liten skylt som uppmanar till lek. Vid bäcken: Båtracebäck. Plocka varsin kvist och släpp vid start. Vilken kommer först i mål?
Vid en myrstack: Titta på myrorna. Vad bär de på? Hur kan de bära så stora saker?
Vid ett vindfälle: Gå balansgång. Kommer du hela vägen?
Och distansskyltar med figurer man samlar på. När man kommer fram till fjällstationen får man en klubba för rätt svar. Typ. När man gått blåbärsstigen kan man ge sig på myrstigen och vildmarksstigen.
Och så bra uteprylar att hyra/låna (Stormkök, regnkläder, stövlar) som gör att utevistelsen blir bra. Eller ett perfekt startkit för barnutflykten att sälja, dagturssäck med kök, kåsor, bestick, tändstickor, barnkniv, förstaförband/plåster, karta, kompass, sittunderlag...
Med små medel kan man göra ett paradis för nybörjarfamiljen. Och marknadsföra sig som det. Med allt färre barn i mulleskola och scouter har inte heller dagens småbarnsföräldrar kunskapen hur man kommer igång, även om viljan finns. Vi behöver flera "kom som du är"-lösningar för att fler ska våga ta första steget.
 

Läs mer

Efter långa diskussioner kring ämnet avgifter och allemansrätt kommer här en sammanfattning av tråden och även en omröstning. Vad tycker du i frågan?

Att bygga broar

Common Values United jobbar för att öppna upp den svenska naturen för "barn från tredje kulturen". 7 kommentarer
Tävla om ett exemplar av ”Barnens fjällbok – En handbok för unga fjällvandrare”.
Glaciärvandring, klättring och balansgång längs en smal kam. Att ta sig till Sveriges två högsta toppar är inget för den höjdrädda. 4 kommentarer
Föreningen Hej främling och STF arrangerade förra helgen en fjällvandring för att ge fler möjlighet att må bra och hitta nya vänner.

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.