Årets naturfotograf 2014

Göran Ekström får priset som årets naturfotograf 2014 för sina eminenta bilder av hemmanaturen i jämtland.

Av: ulindh

Naturvårdsverket har beslutat att årets naturfotograf 2014 är Göran Ekström. Stipendiet delas ut för 24:e året och prissumman är 25 000 kronor. Stipendiaten får även möjlighet att ställa ut bilder på Naturhistoriska riksmuseet.

─ Göran Ekström får stipendiet för sina eminenta skildringar av sin hemmanatur. I hans bilder framstår den jämtländska naturen lika exotisk som savannen i Serengeti. Djurbilderna är klassiska och ibland måleriska, säger Eva Thörnelöf, vikarierande generaldirektör på Naturvårdsverket.

Göran Ekström är bosatt i Jämtland och är sedan 20 år tillbaka naturfotograf på heltid. Fotograferande har han dock hållit på med i över 40 år. Han har medverkat med inslag i både TV och tidningar. 2002 gav han ut boken ”I lappugglans skog”. Och 2012 kom boken ”Skogens hemligheter”. Under 2014 fick Göran ett arbetsstipendium från Sveriges Författarfond. Han tillhör föreningen Naturfotograferna.

Räv i sommarnatten, på fjället, Härjedalen

I den ljusa sommarnatten ligger fjällnaturen och frestar med sitt vackra och stämmningsfulla ljus. En rödräv kommer förbi i sin jakt på ätbart. Det gäller att stanna upp och lyssna ibland efter var lämmeln eller andra småbyten har sitt tillhåll.


Foto: Göran Ekström årets naturfotograf 2014

─ Det är en stor förmån att bli tilldelad denna fina utmärkelse. Särskilt gläder det mig när vår egen hemmanatur kan få uppmärksamhet framför mer avlägsna motivområden i andra världsdelar. I vår närhet utspelar sig ständigt storslagna händelser som bjuder det tränade ögat stor livskvalitet. Inte minst för yngre människor kan detta skapa positiva spår för resten av livet. Med kameran som följeslagare i naturen är det inte så mycket som blir oupptäckt som annars, säger Göran Ekström.


Göran Ekström är bosatt i Jämtland och är sedan 20 år tillbaka naturfotograf på heltid. Fotograferande har han dock hållit på med i över 40 år.

Här kan du se fler av Görans bilder

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Efter långa diskussioner kring ämnet avgifter och allemansrätt kommer här en sammanfattning av tråden och även en omröstning. Vad tycker du i frågan?
Vi önskar God Jul med det klassiska receptet på Runekakor. En riktig favorit i repris.

Att bygga broar

Common Values United jobbar för att öppna upp den svenska naturen för "barn från tredje kulturen". 7 kommentarer
Tävla om ett exemplar av ”Barnens fjällbok – En handbok för unga fjällvandrare”.
Norrskensentusiasten Carl Bergstrand ger sina bästa tips för att se och fota det färgstarka ljusfenomenet.

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.