Redaktionens blogg

Användarnamn: utsidanred

Intressen:

Mer på profilsidan


Kategorier:

Etiketter:

2024:
Mars

2023:
Juni, September

Ny textredigerare

Vi har uppdaterat den redigerare ni (och vi) använder för att skriva blogginlägg och artiklar.

Av: Christer Lindh

Textredigeraren har uppdaterats till en modernare version och fungerar i stort som förut, men det ser lite annorlunda ut här och där och det har även tillkommit några funktioner:

Uppladdning

Man kan nu ladda upp en lite bild snabbare genom att dra in bildfilen från sin dator och släppa den här (eller klicka Bläddra):

Du kan också - som tidigare - använda ikonen till höger om Källa-fältet, och då komma in till multiuppladdning och listan över inläggets alla bilder:

Bilder med bildtext

När man lägger in en bild finns ett par fält för text till bilden.

Dialogrutorna för bildens texter

Alternativ beskrivning  visas aldrig, men är till nytta för tex de med nedsatt syn som använder hjälpmedel att läsa sidan. Här kan man beskriva vad bilden visar, ett alternativ till att kunna se den med ögonen.

Bildtitel är en rubrik till/sammanfattning  av bilden. Den visas normalt inte, men ger artikeln/inlägget bättre sökbarhet i olika söktjänster.

Men med kryssrutan Visa bildtiteln kan man nu enkelt få ett fält under bilden där texten läggs in, som sedan kan redigeras om man vill skriva längre där:

En man skriver, sittandes på ett berg
En Utsidan-bloggare skriver

Bildtiteln hänger dessutom med bilden sedan, om man flyttar den i texten med klipp/klistra.

Välj bild ur album

Om du har lagt upp bilder i dina album på Utsidan kan du nu välja att enkelt lägga in en sådan bild i bloggen/artikeln mha fliken Välj bild ur album.

Snabbspara-knapp

Knappen visas längst till vänster redigerarens verktygsfält och tänds när du gjort en ändring i texten.  Den lagrar innehållet till ditt inlägg/din artikel utan att sidan laddas om. Det är praktiskt när man redigerar i fullskärmsläge, eller när man inte vill tappa bort platsen man står på i texten men vill spara innan man är helt klar.

Använd dock bara knappen om du enbart redigerat i löptexten - om du gjort andra ändringar, t.ex lagt till etiketter, ändrat rubrik eller ingress så måste du använda den vanliga röda Spara-knappen för att även dessa ändringar skall lagras.

Förhandsgranska

Det finns ett nytt val för att förhandsgranska i menyn Visa. Den visar inte inlägget exakt så som det kommer visas på Utsidan, men är snabbare att använda - pröva själv och se vad du tycker.

Ny Förstora bild-funktion

När man förstorar en bild med förstoringsglaset i dess nedre högerkant finns nu fler funktioner, bland annat förstora till helskärm.

Emojis

Nu finns ett val för att lägga in emojis i texten. Om denna funktion är 👍 eller 💩 är upp till dig själv 😀


Ja det var nog allt. Om något inte fungerar som förväntat så skriv gärna i Felrapporter-forumet så skall vi kika på det.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2024-03-13 13:02   Pappan
Bra funktioner!
Jag har en annan fråga som jag inte får svar på i forumet Nya utsidan. Nu provar jag här istället:
Kan man välja vilken bild som förhandsvisas för ett blogginlägg? Dvs. den som syns på utsidans startsida bland senaste blogginlägg och som också visas på ens bloggs startsida.
Eller får man helt enkelt nöja sig med den det automatiskt blir?
Vore lite kul att kunna välja.
/ David
 
Svar 2024-03-14 12:45   Christer Lindh
Bra fråga, den har jag missat. Ja det går, men är lite dolt - skall fundera på att förbättra det. Såhär gör man fn:

Gå in via bildväljaren, dvs "pil upp"-ikonen när man skall lägga in en bild. Välj fliken "Välj uppladdad".

Nu finns en "Ändra"-länk i högerkant - klicka den, så öppnas fler fält.

Under varje bild finns nu en "(användn.)"-meny/dropdown, där finns valet "Utvald puffbild". Välj denna för önskad bild, klicka sedan "Spara". Nu kan du avsluta; du behöver inte välja ut och infoga den bilden i texten ens.
 
Svar 2024-03-14 18:20   Pappan
Tack, vad bra!
 

Läs mer i bloggen

Bakgrundsbild för din blogg

Nu kan du snygga upp din blogg genom att lägga till en bild som syns tillsammans med titeln, bloggbeskrivningen och navigationen.

Så gör du:

Utsidans nya redaktion

Det händer något på Sveriges första och största friluftssida. Innan sommaren fick Utsidan ett nytt utseende. Nu presenterar sig den nya redaktionen.

Jag heter Philipp Olsmeyer och det är jag som syns på bilden. Han som hoppar från klippan in i det höstkalla vattnet. 

Plötsligt händer det...

Efter +15 år har vår trogna skuta fått en ansiktslyftning med ny design och logotyp, och dessutom några nya besättningmän.

Som synes har nu Utsidan fått en ny design och logotyp. Jag minns inte själv när vi sjösatte den tidigare designen, men det är säkert 15 år sedan nu. Så hög tid för lite nytt! Vi har städat upp en hel del, förbättrat och förenklat navigation och jobbat på att göra läsupplevelsen bättre.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.