Spelar mycket schack....

Användarnamn: thegedd

Intressen: Friluftsmat, Expeditioner, Fiske, Vandring, Långfärdscykling, Litteratur, Navigering, Foto

Mer på profilsidan


Kategorier:


På cykel genom Irland

"Det smör och Whisky inte kan bota är obotligt"....Irländskt ordspråk

Färjan närmade sig Rosslare hamn i de sydöstra delarna på Irland, vädret var hyfsat. Trampade lugnt in till den lilla staden Wexford och tog in på ett vandrarhem. Det var den 17 mars 2005; vilket innebar St. Patricks day för alla irländare - festlig stämning vibrerade på gatorna.

St Patrick är Irlands apostel och skyddshelgon.

Han föddes i Wales i slutet av 300-talet. Han fördes som tonåring till Irland som slav, men lyckades fly efter sex år och tillbringade sedan tjugo år som munk i Frankrike. Återkom till Irland som missionär 432, då han kristnade delar av befolkningen och etablerade Armagh som kyrkligt centrum. Blev helgonförklarad redan på 700-talet. 17 mars sägs vara hans dödsdag.

Själv var jag ganska trött efter båtturen mellan Cherbourg (Frankrike) - Rosslare. De flesta gick på kvällen ut och firade; vila och sömn var givet för min del. Det tog några dagars cyklande i sydvästlig riktning, innan jag kände det där riktigt irländska; regnet, grönskan, kullarna, dimman. Då befann jag mig i grevskapet Kerry och ute på Dinglehalvön.

Färden fortsatte norrut längs västkusten och efter några dagar kom jag till Cliffs of Moher, som är en ca: 8 km lång bergvägg mot Atlanten. På vissa ställen är klipporna 200 meter höga. Storslagnare landskap får man leta efter.

http://en.wikipedia.org/wiki/Cliffs_of_Moher

Passerade staden Galway och fortsatte västerut; ut till karga men natursköna Connemara. Här finns det bra vandringsmöjligheter i ett ganska ödsligt landskap. Pubarna låg tätt efter vägen. Vid ett tillfälle blev det kvällsbesök; då det svarta ölet Guinness flödade. Och de lokala musikerna spelade briljant på sina instrument, mycket trivsamt.

Till Irland är det många som reser. Och landet har många vandrarhem till ett hyggligt pris, på vissa ställen kan man också campa. Landets vildaste område; ligger i nordväst och heter Donegal. Många åker dit för att vandra. På bilden nedan ser ni berget Errigal (749 m.ö.h) i bakgrunden.

De flesta har hört låten "Sunday Bloody Sunday" med gruppen U2. Låten handlar om en händelse som ägde rum söndagen den 30 Januari 1972; i staden Derry på Nordirland. Obeväpnade demonstranter och brittisk militär drabbades samman. Det slutade med att 14 män och pojkar sköts till döds, och 13 sårades. Minnena lever kvar.

Efter besöket i Derry var det bara att trampa vidare längs kusten till färjeläget i Larne. Mer än nöjd över min vistelse i landet. Väl där tog jag färjan över till Skottland.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2008-11-16 16:22   brigas
Hisnande vackra branter ned till havet!
 
2008-11-16 16:55   Håkan Friberg
Hmmm... Den första av dina resor som jag skulle kunna tänka mig att kopiera. ;-)
Som vanligt välskrivet och med intressant innehåll.
 

Läs mer i bloggen

Home away from home

För två veckor sedan köpte jag en cykel för blott 340 kr, ja ni läste rätt. Denna har jag enbart tänkt använda för småturer hemmavid. Igår blev det så dags för en liten sväng för att testa cykeln.

Färdväg och cykeln höll bra.

On the edge...

Det är valtider och samtidigt består ju också livet av massor av val...Should I Stay or Should I Go...

Det har varit alldeles för lite friluftsliv för mig de senaste månaderna. Jag tycker i och för sig att det varit för varmt för detta, har dock simmat en del i Ånnabodasjön under Juni, Juli och Augusti. I helgen blev det i alla fall en liten dagstur väster om Örebro. Och nu får det gärna bli höst och temperaturfall så att man får lite mer lust till övernattningsturer. Och kanske då också ett eller annat blogginlägg.

Hjulen rullar vidare

Det har ytterligare blivit två mindre turer på cykel i mina hemmatrakter. Och detta får väl då bli en förlängning på mitt förra inlägg Två små turer på två hjul

Färdväg 1 (246 km): Örebro - Nora - Striberg - små grusvägar till Grythyttan (övernattning) - Hällefors - Silvergruvan - små grusvägar till Älvsjöhyttan - små grusvägar till Kopparberg - Stjärnfors (övernattning) - Guldsmedshyttan - Mårdshyttan - Nora - Örebro


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.