FRÅN VANDRAMATÖR TILL...
rop

Restart – Livet kom emellan
Sommar 2022 – tolv år senare än de första bloggarna här på utsidan – är det dags att försöka komma igång med vandrandet. Målet är att kunna göra en vandring norröver i Sverige med full packning och övernattning i tält.

---------------------------------
Jag och min fru Camilla har gått från promenader i motionssyfte till halvdagsturer i den Skånska naturen. Vi började med Finjasjöleden (1,8 mil) utanför Hässleholm, utan vare sig vatten eller energitillskott (första lärdomen).

Köpte sedan boken Rundvandringar Söderåsen, av Karin Hoffman, och gav oss mer förbereda ut i naturen (både vatten och fika). Fick dock en ångestladdad dejavu från skoltiden och lumpen (lyckades alltid hamna fel när jag skulle läsa karta). Nu skulle man återigen ta sig fram med hjälp av karta (Lantmäteriverkets). Första rundvandringen blev dock lyckad.

Inför nästa rundvandring tog jag därför skärmdumpar på Eniros kartor i hybridläge och ritade rundvandringen i Photoshop. Utskriften och Karins vägbeskrivning/karta har gjort så även jag nu kommer rätt. Dessutom har förberedelserna blivt en rolig del av vandringen.

Nu har vi förberett oss med många mil, utrustning och informationsinsamling som resulterat i att vi har tagit mod till oss och bokat en vandringsvecka på Korsika.

Användarnamn: rop

Intressen: Expeditioner, Vandring, Navigering, Foto, Resor

Mer på profilsidan


2022:
Juni, Juli

2010:
Augusti, Oktober

Kroniskt beroende

Pre-blogg 2 

– Börjar inte den här rundan bli lite tråkig? Ska vi inte försöka hitta något annat ställe att promenera på? Det kanske är dags att ta tag i det och gå lite längre? Som på Karpatos. (Pre-blog 1)


En av våra promenadvägar runt Ödåkra

Min äkta hälft  C, tog givetvis med glädje emot mitt gryende engagemang för promenader/motion. Jag anar i efterhand att hon på något sätt hade använt den berömda kvinnliga listen. Tilläggas skall att C i och för sig ser all form av kroppsligt energiskapande som ett sätt att få motion. Men att först transportera sig med något fortskaffningsmedel är egentligen bara slöseri med tid tyckte hon. Så svaret på frågan var inte självklar. 

– Absolut! Kom med ett förslag. Det skulle bli kul att se något annat än den vanliga vägen och skogen. Men vart skulle vi ta vägen? Som ett (tidigt) barn av sin tid frågar man givetvis inte längre Ugglan utan ..., man googlar.

"Vandring Skåne"  – Enter  – "Finjasjöleden är en vandring som sträcker sig runt en av Skånes största sjöar, ..."

Hrrmmm, Helsingborg – Hässleholm, sextio minuters körning. Plus en promenad på 18 km. Våra kvällsrundor är nog närmare milen i varje fall. Hässleholm och natur. Lika med déjà vu. Lika med lumpen. En sjö som man skall gå runt. Ingen risk att gå vilse. Ganska lagom att börja med...


Lördag morgon och vädret så där men varmt i alla fall. Men vem bryr sig. Nu börjar ju livet som en fri-lufts-människa och det finns inget dåligt väder bara dåliga kläder. Vi valde att parkera bilen vid Björkviken. Déjà vu igen. Stridsvagnar och mängder av dagar/nätter/övningar på Hovdala. Visst var det väl så att jag till och med har kört/flutit med en stridsvagn 103 S i Finnjasjön? 

Bilder från en senare vandring:
http://www.utsidan.se/albums/view.htm?ID=6671 

Promenaden genomfördes på ca 4 timmar och trots att vi varken hade vatten eller förtäring med oss samt var iklädda "dåliga" kläder (det regnade kraftigt den sista timmen), så skrattade vi när vi slutligen satt i bilen på väg åter mot Helsingborg. Minnet säger att vi stannade och införskaffade förtäring och dryck på närmsta mack. Vi hade avverkat vår första svenska vandringsled. Vi var inte bara tillfälligt smittade utan även kroniskt beroende. Sedan dess kallar vi våra planerade promenader, med pauser och förtäring, för vandringar.

Helgerna därefter blev det vandringar på Skäralid och Kullaberg. Vandringssuget och upplevelseberoendet gjorde att vi införskaffade boken "Rundvandringar Söderåsen, av Karin Hoffman". Med den i handen – och med både vätska och förtäring i ryggsäckarna – avverkade vi sedan många timmar på Söderåsen och många av rundturerna i boken.

SkäralidSkäralid

KullabergKullaberg

Kullaberg – mot Arild

Vrams Gunnarstorp

Tyvärr blev det sedan en längre tids uppehåll på grund av krånglande knä. Det ena löstes med artroskopi och det andra med en kortisonspruta.

Nu är vi på gång igen och på lördag 9/10 -01 reser vi till Korsika. Vi har tagit oss till en ny nivå (rent personlig känsla) och bokat en vandringssemester. Återkommer med blog och bilder...

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2010-10-06 18:05   Annicas fjällängtan
Att vandra är nog väldigt beroendeframkallande, men det kan rekomenderas
 
Svar 2010-10-06 21:33   rop
Verkligen! Ett beroende är i normala fall inget som låter positivt men med vandring, eller annan fysisk aktivitet, är det ju omvänt. Bara inte beroendet övergår till besatthet. Det gäller nog att ha lite Yin och Yang i livet.
 

Läs mer i bloggen

Syrrans trädgård

"Hen måste lära sig krypa innan hen kan gå. Och gå innan hen kan springa."

Inspiratör Pål Davidsson

Några veckor innan den årliga fiskeresan till Norge får jag samtalet och frågan från min vän och "researrangör" Pål Davidsson. I vanliga fall innehåller fiskeveckan även boende i en stuga hos Uni och Sverre (http://valdoyan.no) men denna gången kunde vi inte få det de första dagarna. 

Corte – Tavignanudalen

Efter en dryg timmes bussresa blir vi avsläppta i utkanten av byn och det blir det en kort stadsvandring till starten för vår dalvandring – en gammal herdeväg som leder längs en bergsida av Tavignanudalen. Det regnar inte men man kan känna fukten från molnen som vi vandrar strax under.


Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg