FRÅN VANDRAMATÖR TILL...
rop

Restart – Livet kom emellan
Sommar 2022 – tolv år senare än de första bloggarna här på utsidan – är det dags att försöka komma igång med vandrandet. Målet är att kunna göra en vandring norröver i Sverige med full packning och övernattning i tält.

---------------------------------
Jag och min fru Camilla har gått från promenader i motionssyfte till halvdagsturer i den Skånska naturen. Vi började med Finjasjöleden (1,8 mil) utanför Hässleholm, utan vare sig vatten eller energitillskott (första lärdomen).

Köpte sedan boken Rundvandringar Söderåsen, av Karin Hoffman, och gav oss mer förbereda ut i naturen (både vatten och fika). Fick dock en ångestladdad dejavu från skoltiden och lumpen (lyckades alltid hamna fel när jag skulle läsa karta). Nu skulle man återigen ta sig fram med hjälp av karta (Lantmäteriverkets). Första rundvandringen blev dock lyckad.

Inför nästa rundvandring tog jag därför skärmdumpar på Eniros kartor i hybridläge och ritade rundvandringen i Photoshop. Utskriften och Karins vägbeskrivning/karta har gjort så även jag nu kommer rätt. Dessutom har förberedelserna blivt en rolig del av vandringen.

Nu har vi förberett oss med många mil, utrustning och informationsinsamling som resulterat i att vi har tagit mod till oss och bokat en vandringsvecka på Korsika.

Användarnamn: rop

Intressen: Expeditioner, Vandring, Navigering, Foto, Resor

Mer på profilsidan


2022:
Juni, Juli

2010:
Augusti, Oktober

Desért des Agriates

Söndag. Det är dags för veckans första vandring. Resan till Korsika dagen innan gick som planerat och utan missöden. Väl framme på hotellet i I'll Rousse blir vi som skall vandra, mottagna av Kim och David som berättar om veckans planerade aktiviteter. De lär oss förstå att planerat troligen innebär att det blir förändringar – beroende på Korsikas topografi. Vädrat är oberäkneligt och det kan variera fullständigt beroende vart på ön man är.

Där vi skall vandra denna dag – Desért des Agriates – ser det dock ut att bli fint väder. Det finns dock en möjlighet att det under senare delen av eftermiddagen skall kunna bli lite regn.  För oss är det många frågor och funderingar som vi skall försöka få svar på med denna resa.

Hur klarar vi fysiskt av att vandra flera dagar i sträck dag mellan 4-7 timmar?
Hur är det att vandra i grupp?
Hur "står" vi oss i gruppen?
Har vi tagit med oss rätt kläder och utrustning?

Gruppen består av arton personer som kommer från Sverige, Norge och Danmark. Åldern är från medelåldern och uppåt. Verkar dock som den mest rutinerade vandraren är den som är äldst i gruppen.

För att arrangören skall få vandra med turister på Korsika måste de hyra in en lokal bergsguide. Mathilde är en ung tjej som tillsammans med Kim skall se till att vi får ut så mycket av vår vecka som möjligt när det gäller vandringen. Mathilde har en 2-årig skolutbildning bakom sig för att bli bergsguide, men som hon berättar är hennes föräldrar och hennes uppväxt den verkliga skolan. Hon har växt upp i bergen där hennes föräldrar vaktat getter. 

Kim har varit vandringsguide för resebolaget under tre år på både Korsika och Kreta. 

Vi vandrar i Desért des Agriates – ett gammalt jordbruksområde som korsikanerna kallar för l´agriata (agriculture) med gamla bergerier och olivlundar. Det lär växa flera tusen olika blommor, plantor, växter och kryddor i markisen som faunan kallas för.

Vi vandrar även vid kusten och solen värmer skönt. Vi intar vår medhavda lunch på en strand som även erbjuder bad.

Underlaget är varierande och under vår 5-timmes vandring är det allt från sugande sandstrand till I'll Rousse's rödgula bergsklippor. Det skall vara veckans "lättaste" vandring och jag räknar med att klara resten av veckans vandringar – men att jag kommer att ha respekt för vandringarna.

Fler bilder:

http://www.utsidan.se/albums/view.htm?ID=6704

 

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2010-10-13 13:25   Thomas Traneving
Härligt att läsa. Korsika verkar vackert. Hit måste vi också åka :) /H
 

Läs mer i bloggen

Syrrans trädgård

"Hen måste lära sig krypa innan hen kan gå. Och gå innan hen kan springa."

Inspiratör Pål Davidsson

Några veckor innan den årliga fiskeresan till Norge får jag samtalet och frågan från min vän och "researrangör" Pål Davidsson. I vanliga fall innehåller fiskeveckan även boende i en stuga hos Uni och Sverre (http://valdoyan.no) men denna gången kunde vi inte få det de första dagarna. 

Corte – Tavignanudalen

Efter en dryg timmes bussresa blir vi avsläppta i utkanten av byn och det blir det en kort stadsvandring till starten för vår dalvandring – en gammal herdeväg som leder längs en bergsida av Tavignanudalen. Det regnar inte men man kan känna fukten från molnen som vi vandrar strax under.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.