Min planering inför vandring Abisko - Hemavan Augusti 2017.

Användarnamn: dalnyn

Intressen: Dykning, Fiske, Vandring, Jakt, Paddling, Löpning, Resor

Mer på profilsidan


2017:
Maj

2016:
Juni, Juli, Augusti

Nytt liggunderlag

I fredags fick jag mitt Exped synmat 7LW. Har provat det två nätter nu och är mycket nöjd. Jag har sovit bra och inte rört mig lika mycket som jag brukar när jag sover i tält.

Eftersom det är betydligt varmare än mitt gamla cellplastunderlag var det inga problem att bara använda en tunn sommarsäck trots att temperaturen var under 10 grader. 

Däremot vet jag inte riktigt hur man ska göra för att kunna blåsa upp det på 1-1,5 minuter, som det står att man ska kunna. Snarare 5 min, men det kanske är en teknik som kommer med tiden.

En annan nackdel är att man måste ha liggunderlaget upp och ner när man blåser upp det och då kommer pumpen på insidan i tältet vilket gör att man inte ryms att göra det i tältet utan måste hålla till delvis ute. Är då marken blöt finns det risk att även liggunderlaget blir blött.

Det var inga problem att få plats med det i mitt Hilleberg Akto. Med "facit i hand" var det helt rätt att köpa ett LW då längden absolut behövdes och bredden ser jag som en ren lyx.

Inatt regnade det lite och då fick jag även prova att även hunden fick plats bredvid och det gick bra.

Nu är det förresten mindre än ett år till min planerade tur och från och med idag ska jag börja träna mera målinriktat och föra träningsdagbok.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2016-08-07 15:21   D300
Mmmm det ska va gött å söva!!!
 
2016-08-07 16:02   ollefisk
Själv så använder jag en Downmat 7 LW. Efter att börja använda den så kan man glömma att använda vanliga liggunderlag. Nackdel är att den väger lite mer och är inget att använda på tex lunchrast.
 
2016-08-07 16:36   Silver Cheek
Visst är det gott när ett val visar sig vara rätt? Kör också ett Exped, men ett Hyperlite LW. Mycket nöjd jag också, blåser upp med schnozzel bag på två-tre pumpningar.
 
2016-08-08 10:32   Tord Hoppe
Som Jochen skrev så är en schnozzel bag värt mycket om man inte vill sitta dubbelvikt och pumpa med den inbyggda mekanismen.
 
2016-08-12 21:42   handske
Jag tycker inbyggda pumpen var lätt att använda. Tror det tog 3 min med min downmat 7 lw. Men det underlättar om man låter den självuppblåsa med öppen ventil först. Ifall man vecklar ut sin matta och börjar pumpa direkt så tar det säkert 5 min. Det som jag tycker var svårast var att rulla ihop den så den passar i påsen. Sov sött.
 
Svar 2016-08-21 12:48   dalnyn
Förra helgen provade jag att låta den ligga med ventilen öppen för att självuppblåsa, men efter en timma var det ingen skillnad. Så det är nog ett knep som bara fungerar på downmat. Får se om det blir en snozzelbag i framtiden.
 
Svar 2016-08-22 18:59   handske
ok. Jag testade nyss igen hemma på vardagsrumsgolvet. Det tog 1 min 15 sek att pumpa upp min dunmatta 7 lw. Men då hade den fått ligga länge utvecklad. Ska testa på nyttt att pumpa upp den då den är nyuttagen ur påsen. Det är väl lite annan modell än din men storleken är väl helt den samma
 
Svar 2016-08-22 21:35   handske
Här är en video där jag pumpar upp min på 1:35. Tror säkert att Synmat klarar ungefär samma tid. Kan vara fråga om teknik. Man ska pressa ganska hårt med raka armar. I fält kan det förstås ta lite längre om man har ont om plats.
https://www.youtube.com/watch?v=rQY0H5lqYuQ
 
Svar 2016-08-22 21:59   dalnyn
Tack för filmen. Ska testa att ta tid jag också.
 
Svar 2016-08-23 08:32   handske
Och så e det förstås viktigt att pumpens ventil täcks helt av handen då man pressar neråt. Annars pyser luften bara tillbaka ut och pumpningen blir ineffektiv
 
Svar 2016-08-29 21:42   dalnyn
Jag har inte filmat, men tagit tid på mitt pumpande.
Du använde ca 95 pumpningar för att blåsa upp ditt liggunderlag, jag använde 81 förra gången och 91 den här gången. Alltså borde vår teknik vara jämförbar. Däremot tog det 4:52 för mig... min pump blåses inte alls upp lika snabbt som din gör.
Vilken typ av material har du i "pumpen"?
 
Svar 2016-08-31 14:23   handske
Märkligt. Jag tror jag har skumgummi inne i min pump.
 
Svar 2016-12-19 14:44   dalnyn
Jag har helt glömt att svara på ditt inlägg.
Efter att ha sett skillnaden på mitt underlag och ditt kontaktade jag exped och de svarade att man inte ska ha det förpackat i påsen under lägre tider.
Jag packade upp det och lät det ligga en vecka. Efter det fungerade pumpen som den ska!
 
2017-04-05 11:33   signej
Hej!
Jag har också planer på att genomvandra kungsleden i sommar, absolut inte så effektivt som du men i alla fall så har jag den mesta av min utrustning och börjat tänka på kläder och vad jag vill ha med mig. Jag skulle verkligen uppskatta att höra vad du tänker ta med dig och höra dina tankar kring det du tar på dig och med dig!
 
Svar 2017-05-15 15:54   snurte
I den här tråden (www.utsidan.se/forum/showthread.php?t=80824) finns det massor med packlistor du kan ta till hjälp. Låt dig inte avskräckas av att det är en lättpackar-tråd, vilka saker man har med sig är ändå i stort detsamma.
 
Svar 2017-05-30 19:00   signej
Åh tack så mycket!
 

Läs mer i bloggen

Modifierad ryggsäck

Vintern är över, snön börjar så sakta smälta bort och de ljusa nätterna är snart här. 

Eftersom jag inte är någon fantast av vintertältning så har det bara blivit några få nätter ute, men desto mera fysisk träning.

Hur lång är en dagsetapp på kungsleden?

Jag tycker mig ha rätt bra koll på den mesta utrustningen. Några val återstår dock att göra, men mer om dessa i framtida inlägg.

Jag börjar med en bild från imorse när jag var ute och tältade. Vid sextiden började det regna och jag blev snabbt varse detta genom att någon inte längre ville ligga ute och spana efter vilda djur utan istället krypa in under tak.

Klövjeväska

Den första prylen som jag kommer att skriva om är inte något som jag ska använda, utan istället den klövjeväska som hunden ska bära, samt vad jag tänkt ta med till henne.

Jag har ingen erfarenhet av klövjeväskor utan googlade runt lite och läste på div sidor och kom fram till att en väska från snowdogs skulle passa bäst.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.