Tänkte börja fjällvandra med min 2-åriga schäferhanne, Gibson. Skriver dagbok och planering. Vill gärna ha synpunkter och tips! Blev nyss medlem.

33 år. Blev medlem för att jag tänkte fjällvandra med min 2-åriga schäfer. Är nybörjare och har inte gjort det sedan lumpen. Är dock ute en del i skog och mark och medlem i Hemvärnet.

Användarnamn: poptos81

Intressen: Expeditioner, Vandring, Turskidåkning, Mountainbike, Foto, Löpning, Utförsåkning, Resor

Mer på profilsidan




2015:
Augusti

Nybörjare med hund planerar fjällvandring Storulvån-Blåhammaren

Bakgrund: Gjorde lumpen på I5, Östersund 15 månader och gjorde både vinter och sommarfjällmarsch i området. Tänkte bli lite nostalgisk och åka tillbaka med min 2-åriga Schäferhanne, Gibson.

Gibson, 2 år, helt synlig i bild är hunden som följer med. Lezlie 8 år, halvt synlig i bild, hade varit lättare. Men han har större behov av stimulans/upplevelser.

Planering hittills: Göra en tvådygnstur med utgång från Storulvåns fjällstation till Blåhammaren. Start måndag 2015-08-10 efter lunch. Tillbaka onsdag 2015-08-12 efter lunch.

Ej gå på leden Storulvån- Blåhammaren utan hålla mig i en cirkel runt. Har som mål att gå 6 km dag ett, 1 mil dag 2 och ca 6 km dag 3.

Packlista: Tält North Face kupoltält för 2 personer, Rycksäck Clas Ohlson Asaklitt, Försvarets sommarsovsäck, Kök gasolvattenkokare från Biltema, Försvarsmaktens 24 Hour Meal. Kängor: inget märke. Verkar ha ett material som heter sympatex och Vibron sulor. Gummi runt foten och läder på skaftet.

Dagbok planering

Tidigare inköp: Köpte en gasolvattenvärmare på Biltema. Tänkte inte ha något kök med och använda försvarsmaktens 24 Hour Meal. Men vill dock kunna fixa varmvatten och om värmepåsarna fallerar.

Lördag 2015-08-01

Köpte ett tält för ca 1400:- på XXL, Barkarby. Kupoltält. Säljaren rekommenderade även ett Nordmarka (stavning?) tunneltält men jag har mer vana av kupoltält. Kanske gjorde bort mig? Övade även på att sätta upp tältet när jag kom hem tillsammans med lördagsölen. Tog ca 18 minuter.

Söndag 2015-08-02

Började packa min slitna Asaklitt 70 liter Ryggsäck från Clas Ohlson. Är med i Hemvärnet så lånar fältskjorta, långkalsonger, värmetröja, sovsäck, camelback, fältflaska, solglasögon (skjutglasögon), stålgrå strumpor, kåsa och morakniv från den packningen. Har ett självuppblåsbart liggunderlag men det upplevs för skrymmande. Tar ett tunnare, traditionellt istället. Tänker att det är rätt mjukt på fjället om man hittar rätt ställe. Fel? Har även en Caravan  sovsäck som tål -5 men den känns också för stor. Tar förvarsmaktens sommarsovsäck istället. Fel?

Beställer: Klövjeväska till vovven (hoppas det kommer snart så han får börja träna också), 24 hour mealen från surplusbuy a 325 kr st. Karta över området från kartbutiken. Solcellsladdad powerbank till telefonen och ett armbandsur så man håller lite koll på vandring/rast tempot.

Mot kvällen provgår jag även 2 km med ryggsäck, kängor och hundar. Känns bra. Camelbacken som jag sätter bakom ryggsäckens bärsystem funkar också.

Måndag 2015-08-03

Gick ca 3 km med packning och hundar. Köpte in necessär, skavsårsplåster, plåster, våtservetter, lite reservremmar till packning på Dollarstore a 140 kr. Försvarmaktens regnställ är alldeles för stort och tungt, så jag köpte engångs-regnponchos istället. Kanske jag kommer ångra bittert? Men tänker hålla koll på vädret och avbryta om det verkar bli för dåligt. Mina skalplagg är även de vattenavvisande och jag tycker inte om regnställ så mycket för jag blir lika blöt inifrån. Men, som sagt, vi får se om jag ångrar mig och reviderar om till nästa gång.

Gjorde även ett genrep med 3 km marsch, slog upp tält (12 minuter), kokade vatten och gjorde kaffe. Så vovven fick se grejerna och gå in i tältet. Han var lite leksjuk och två tältpinnar flög iväg när han korsade linorna : )

Vovvarna. Hunden längst bort är den som ska följa med.

tältet

Tältet. Står i lite lutning. Enbart rest i övningssyfte.

köket

Övade även på lite kaffekokning.

Tisdag 2015-08-04

Fick lite utrustning levererat: Armbandsur, powerbank med solladdare, Fjällkartan och bara väskorna till Gibsons klövjeväska : (

Själv tyckte jag att jag hade hittat en bra, billig klövjeväska för 300 kr. Men det var tydligen bara väskorna. Selen och väskorna som är av märket Julius K-9 är tydligen nåt jättebra och dyrt så selen kostar 500:- till. Gibsons ryggsäck bli nog dyrare än min : )

Satte ändå på väskorna på en annan sele så vi kunde ut och öva lite. Tanken är att han får bära sin egen mat (motsvarande vikt) och utrustning. Däremot får han inte bära sin egen mat för då kanske hela ransonen försvinner på en gång. Hans mat är ca 1 kg för 2 dygn. Igår tomövade vi bara. Idag ska han få ca 1 kg i packväskorna. Har läst att man ska börja öva med 5 % av kroppsvikten som då blir 2 kg. Max är 20 % av kroppsvikten som blir 8 kg. Övningen gick väldigt bra även om det var lite ovant.

Onsdag 2015-08-05

Ca 4 km övning med klövjeväska (med fel sele). Last 1 fältskjorta och 50 cl flaska med vatten i varje väska. Gick bra och han lekte och hoppade runt som ingenting.

(1 bild blev lite sned)

Torsdag 2015-08-06

Fick den nya selen som verkar jättebra och maten. Vovven övade morgon och kväll med packning. Utökade hans packning till ca 3 kg. Provade även min solladdade powerbank som även den fungerade bra. Bra beslöt även att ta med öl så jag kan belöna mig mig med 2 öl varje kväll : ) 2 kg extra packning. Men blir ju lättare eftersom...  Nu har utrustning och mat kommit! Tidigarelägger nog även starten till på söndag för vädret ser bra ut.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2015-08-04 05:57   såg
Det är bara att köra på.
Har du nått bra koppel till hunden ifall hun vill dra och nosa upp nya spår?
 
2015-08-04 08:44   Martin Andersson
Han är inte så intresserad av viltspår. Tänkte oftast ha honom lös och han är aldrig så många meter bort. Däremot får jag vara beredd att koppla honom om vi skulle se renar, andra människor eller hundar. Då funkar inkallning sådär. Han blir överdrivet glad när han ser andra människor eller hundar och är rätt så gåpåig.
Har bara ett vanligt koppel med och ett koppel som är lätt att koppla runt t.ex träd (om han vill hjälpa mig resa tältet eller hjälpa till med matlagning). Skulle behöva kika på ett sånt där expanderbart koppel att ha runt midjan (som gummiband). Inte ett flexikoppel, (sånt på rulle) för då hade vi nog trasslat in oss i varenda fjällbuske.
 
2015-08-04 15:58   BrittMarie
Området du ska vandra i är, så vitt jag vet, renbetesland. Då måste hunden vara kopplad hela tiden, enligt rennäringslagen §93
 
Svar 2015-08-04 17:02   Martin Andersson
Jag tycker det är lite spännande att bryta mot en del lagar : )
 
2015-08-04 18:12   Martin Andersson
93 § När renar befinner sig inom ett betesområde där renskötsel då är tillåten, ska hund i trakten som inte används i renskötseln hållas i band eller instängd, om inte länsstyrelsen medger annat. Detsamma gäller när renar flyttas, om hundens ägare i förväg underrättats om tiden för flyttningen.
Anträffas en hund medan den jagar eller på annat sätt ofredar ren inom ett område där renskötsel då är tillåten, får hunden, om den inte låter sig fångas, dödas av den som äger eller vårdar ren.
Den som med stöd av andra stycket dödat en hund är skyldig att snarast möjligt anmäla detta till Polismyndigheten. Lag (2014:696).
 
Svar 2015-08-04 18:13   Martin Andersson
Tolkar det som att jag ska hålla hunden kopplad om det finns ren i området
 
2015-08-04 18:18   G.Kraft
Jag tror det är klokt att hålla hunden kopplad även om det är tråkigt. De där lagarna kom till av en väldigt god anledning. Det är ganska pinsamt om din hund jagar ner en ren och ännu tråkigare om renskötare skjuter din hund när de försvarar renarna.

http://www.fjallsakerhetsradet.se/Fjallomradet/natur_allemansratt/

Jag tror nog renskötare är mer än trötta på att försvara sina renar mot lösspringande hundar även om de sällan skulle få för sig att skjuta även om de har rätt till det.

/Gustav
 
2015-08-04 18:19   G.Kraft
I övrigt håller jag med de andra, det är bara köra och man ska inte krångla till saker i onödan. Du kommer säkert få en fin tur med den utrustningen, vad som funkar mindre bra kommer du märka och uppgradera när det känns rätt.

/G
 
Svar 2015-08-04 19:37   Martin Andersson
Ja, jag tänkte byta ut det som inte funkar eftersom. Vad heter Isf nationalparken i området så att man kan söka föreskrifterna?
Hunden håller sig till mig och är det fri sikt så är det jag som kommer uppmärka personer/djur i terrängen först. Så det är nog en kalkylerad risk jag tar. Men är det koppel eller hundförbud p.g.a nationalpark så åker jag inte dit.
Jag har ju honom lös nu också trots förbud eftersom han inte jagar och håller sig nära.
 
2015-08-05 09:49   G.Kraft
Vet inte hur aktuell denna är men som du ser är området väldigt stort:

https://www.sametinget.se/1647
 
Svar 2015-08-05 11:28   Martin Andersson
Ja, de reglerna verkar ju gälla i stort sett hela Norrland. Även mina egna hemtrakter. Senast jag var där såg jag en "tamren" vid storulvåns fjällstation men får väl se hur läget är nu. Tänkte även om det var naturreservat i området och om några andra speciella regler gällde p. G.a det?
 

Läs mer i bloggen


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.