Texter om vandringar, erfarenheter, geocaching & friluftsliv

Vandring är en stor passion. Efter ha vandrat i flera år i svenska fjällen och låglandsleder bl.a. Höga Kust-leden och Bergslagsleden har jag vänt kosan mot Sydeuropa. Där finns många intressanta bergsområden bl.a. Pyrenéerna och Alperna. Hittills har jag hunnit med två turer i Pyrenéerna och första gången i franska Alperna i somras (2010). Gjorde en tur i Skottland för flera år sedan. På hemmaplan försöker jag gå ut på Bohusleden när tillfällen ges. Även dagsturer i naturen runt och utanför Göteborg.

Bor numera i Göteborg.

/Jonas

Användarnamn: greenjuice

Intressen: Friluftsmat, Fiske, Vandring, Långfärdscykling, Turskidåkning, Litteratur, Navigering, Paddling, Foto, Utförsåkning, Vandring, skidåkning, geocaching, matlagning ute i naturen

Mer på profilsidan


Mjukstart i Dogma - men i friluftsliv?

Jag har blivit inspirerade av några entusiastiska dogma-fotografer på Fotosidan . Några av dem driver fotogruppen Dogma 07 vilket betyder att ta bilder på en bestämd inställning i kameran. Man ska hålla sig till samma inställning under en period. Det kan vara till exempel att bara hålla sig till svart/vita, en viss ISO-nivå och brännvidden. Man bestämmer ett löfte och håller sig till det. Bilderna får inte heller photoshoppas utan bilderna ska vara som de återger verkligheten. Bakgrundsförklaring om Dogma finns på Dogma 07 (klicka på länken ovanför).

Ett bra exempel på en dogma-bild från Camera Obsurca.

Några som bloggar med dogma-bilder är bland annat Camera Obscura och Straight Photography . Det är roligt att titta på deras bilder. De är glada i Leica-kameror också. 

 

Burträsk

 Alldeles nyligen var jag i Burträsk på Edelviks folkhögskola i ett par dagar. Jag passade naturligtvis på att ta några dogma-bilder...

Obeskuren, 24 mm, ISO 200, F2,4 1/125 

Konversation mellan Per och teckenspråkstolken.

Varsamt beskuren, ISO 200, F2, 1/13, 24 mm

Vad tittar de på, tro?

 

Obeskuren, 200 ISO, F2.5, 1/125 24 mm

 Mediering av Pers tankar överförs strax i teckenspråket & Magnus väntar på att ta emot budskapet.

 Obeskuren ISO 200, F2, 24 mm, 1/8

Mediering av ett kraftfullt & vackert språk

Bara så att ni inte misstolkar bilderna. Dessa konversationer är på svenskt teckenspråk, därav rörliga händer/armar. Det är inte så lätt att ta skarpa bilder mitt i kommunikationen av teckenspråket.

 

Dogma och friluftsliv?

Vad har dogma med friluftslivet att göra tänker ni kanske? Jag har ingen lust att regga mig på Fotosidan. Det finns alldeles för många webbplatser som kräver registrering. Jag tycker att Utsidan räcker för mig.

 Jag brukar ta bilder när jag är ute på geocaching. Då är det roligt att ta bilder för det händer ju mycket och man kommer ut på nya ställen, både i städer och naturen. Så jag tänkte varför inte kombinera dogma och friluftsliv. Så snart snön har smält, då blir det många spännande geocaching-turer.... Och fotografering...

Det är också tack vare geocaching som jag har utvecklat min fotografering utan att ha höga ambitioner. 

Ny cache i Umeå - dogma kanske?

Igår kom ut en ny cache här i Umeå. Cachen är traditionell vilket betyder en vanlig cache som är gömd nånstans där. Umeå Arena heter den. Jag ska cykla dit nån gång snart. Kanske finns en bra dogma-bild att ta?

 Skrivs!

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2009-03-14 22:05   Islusen
Dogma-foto? Ja... varför inte? Läste någon gång i en fototidning ett tips på hur man kunde tänka för att få lite bättre knorr på sina semesterbilder exempelvis, det gick ut på att välja ut ett tema och hålla sig till det under en period. Till exempel en färg, någon särskild sak - cyklar eller vad som helst - eller liknande. Lite samma tanke tycker jag det låter som. Ser fram emot att få kolla på dina dogma-bilder!
 

Läs mer i bloggen

Vandring i Gran Paradiso, Alta Via 2

Årets vandring skedde i italienska Alperna. Tidigare har jag mestadels vandrat i franska Alperna bl.a. i nationalparken Ecrins och Vanoise. Även har jag gått i Pyrenéerna ett par gånger på både spanska och franska sidan av bergskedjan. Den här gången var jag nyfiken på nationalparken Gran Paradiso på italienska sidan av Alperna. Det skulle åter bli en ren stugtur igen. Vi skulle gå från Chardonney till Courmayeur på en led som heter Alta Via 2.

Hemkommen från italienska Gran Paradiso

För en vecka sedan kom vi hem från italienska Alperna där jag och min färdkamrat har vandrat på Alta Via 2-leden som passerar nationalparken Gran Paradiso. Det var en mycket fin tur. 

Fortsättning om Viewranger: Skärmdumpar

I förra inlägget presenterade jag hur Viewranger fungerar och vad man kan använda appen till för. Jag har mest nytta av Viewranger på hemmaplan eftersom jag beger mig ofta ut på rundvandringar här i Skåne. Vid längre turer som alp- eller fjällvandringar använder jag mest till att lokalisera min position ute i terrängen. Att använda appen varje dag vid längre turer blir problematiskt då batteriet inte håller mer än en dag även om mobilen körs i flygplansläge.


Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.