Eriks utflykter och äventyr

Naturskådning och friluftsliv i stillsamt format. Har alltid varit ute i olika former, mest i hemmamarkerna vid Bottenvikskusten. Fotar och dokumenterar gärna mina små äventyr.

Användarnamn: scandiaca

Intressen:

Mer på profilsidan


Bottenvikens vita vidder

I februari frös Bottenviken nästan helt, mellan den svenska och finska kusten. Ungefär en månad senare än normalt. Inte heller riktigt så tjock is som normalt. Gissningsvis 2-3 dm vilket gör att den lätt bryter sönder när vinden går mot kuling eller mer. Det är egentligen svårt att säga när viken har frusit helt då isen är ett levande väsen och i ständig förändring. Det som ena dan är oändliga isvidder kan nästa dag brytas av nån kilometerbred råk som sträcker sig miltals i nord-sydlig längd. Ena dan jämn och slät, nästa dag tio meter höga isvallar och bröt med mansstora isblock, omöjliga att forcera. Ett fantastiskt landskap som det en vacker dag i mars är trevlig att skida genom. Men det är som sagt ett levande och inget ofarligt landskap, att betrakta med respekt.

Jag åkte med pulkan på isen längs stranden på Bjuröklubb i Västerbotten för ett par dar sen för en övernattning. Bjuröklubb ligger utskjutet långt åt öster, som ett horn på den svenska kustlinjen om man betraktar en sverigekarta, vilket gör isens rörelse och förändring över Bottenviken extra tydlig just här.

Isens vita vidder ger ljus och rymd, och kan väl närmast liknas vid kalfjäll, om än ett helt platt sådant. Nu i mitten av mars blir vårkänningen påtaglig. I lufthavet är en tydlig rörelse av nordflyttande fåglar, men förstås bara en försiktig föraning om vad som skall komma. Mest korsnäbbar, några tallbitar, nån snösparv och enstaka gråtrutar. Men det starka ljuset och ljuden från flyttfåglarna ger tillsammans en stark vårstämning och känsla av upprymdhet. En stark kontrast till den mörka, dämpade vinterperiod som varit.

Jag slår läger på stranden med tältet, lagar kvällsmat, och känner solens verkan efter en dag på isen i ansiktet. Himlen är nu nästan helt klar och i öster stiger fullmånen och ger mig 'den andra dagen'. Jag fotar glatt.

Från att ha legat på en plusgrad under dan sjunker temperaturen snabbt ner mot minus sex. Min slitna höftled väcker mig till och från, och när jag vaknar för sista gången den natten är det till ljudet av en skällande räv alldeles i närheten. Månen har nu vandrat till väster och sjunker lydigt nedåt inför solen som gör praktfull entré med storstilad ljusshow i rött, rosa och gult.

Efter en långsam frukost glider jag vidare längs kusten och tänker att nu är den verkligen här, våren!

/EN

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2017-03-14 22:30   OBD
Fint berättat och fina bilder.
Videoklippet gav ytterligare en dimension, ljudet.
Tack ska du ha.
 
Svar 2017-03-15 16:50   scandiaca
Tack själv för kommentar. Ja ljud tillför mycket för upplevelsen.
 
2017-03-15 08:57   Håkan Friberg
En mycket fin och lockande text. Varför har jag inte tänkt på detta? Att skida längs kusten? Det måste finnas mängder med helt fantastiska turer som bara ligger där och väntar. Tack för tipset!

/HåkanF
 
Svar 2017-03-15 16:52   scandiaca
Kusten har mycket att bjuda på även vintertid. Det vill förstås till att det är en bra vinter så att sjön fryser ordentligt, och sedan snö ovanpå. Rekommenderas varmt!
Erik
 
2017-03-15 11:24   andersmossing
Härligt reportage. Tumme upp!
 
Svar 2017-03-15 16:52   scandiaca
Tack Anders!
 
2017-03-15 18:31   eribur
Jag känner en viss stolthet som västerbottning av dina fina presentationer av närmiljön!
 
Svar 2017-03-16 13:22   scandiaca
Roligt att få höra det från en annan västerbottning! :-) Mvh
 
2017-03-16 07:36   lorenzr
Fint skrivet och fotat/filmat. Tack!
 
Svar 2017-03-16 13:22   scandiaca
Tack för det Lorenz!
 
2017-03-17 10:21   thegedd
Härlig tur och lockande bilder. Det måste ha känts lite som att skida på nord eller sydpolen ?
 
Svar 2017-03-17 19:25   scandiaca
Tack Jesper. Ja den känslan finns där, när man tittar utåt från land och bara ser isen så blir det nästan arktiskt.
 
2017-03-22 09:01   Avslutat Medlemskap 201709
Bra Erik!
Vill se mera. Ge dig iväg ut...SMAJLY
 
Svar 2017-03-23 07:14   scandiaca
Tackar! Mer lär komma. Mvh
 

Läs mer i bloggen

Porten till Sarek - Ett Soloäventyr i Nedre Rapadalen

Tjaktjajavrre, degraderat till vattenmagasin, och såhär strax innan vårfloden helt tömt på vatten. Isen ligger vrapperad över sjöbottnen. Ingen uppmuntrande syn. Snön är isigt hård och skidåkningen går snabbt den dryga milen upp till magasinets nordvästra hörn. Där viker jag in i skogen mot skoterspåret längs ”cykelstigen” till Laidaure.

Bygga egen fjärilshåv

Småkryp har alltid fascinerat mig, men det har tilltagit på senare år. Som med allt annat i livet så växer ett intresse ju mer man lär sig om ämnet. Den enorma mångfald och variation som dessa utgör är imponerande! Och skönheten hos de flesta gör dom dessutom till lockande motiv för den som likt mig har ett stort fotointresse.

Ruonekvagge - 5 dagar i blomster och fjärilseldorado

Ruonekvagge. Om dalen verkligen heter så vet jag inte, på kartan har den inget namn, men jåkken heter Ruonekjåhkå, så med enkel logik så får det bli Ruonekvagge! Platsen ligger i Arjeplogsfjällen strax väst Vuoggatjålme och nordväst Sädvajaure, där jag tillbragte fem fina och varma dagar i början av juli detta år. Lättåtkomligt från väg 95 aka Silvervägen.


Glöm allt du lärt dig om vandringsskor

Sneakers och löparskor kan vara bekväma för enklare promenader, men de är inte designade för de utmaningar som vandring kan erbjuda. Ojämn terräng, ...