Små och stora äventyr i hemlandet Norge och över hela världen

Jag drömmer ständigt om små och stora äventyr. Är glad i det mesta som har med friluftsliv, resor och äventyr att göra. Arbetar till vardags med på Skandinaviens ledande arrangör av expeditioner och äventyrsresor - Hvitserk.

Några av favoritturerna har gått till Japan, Nepal, Centralamerika, Ecuador, Malaysia, Svalbard och Kina. Bland de framtida resedrömmarna finns att upptäcka NordNorge, en lång skidtur och resor till vackra berg.

Skicka mig gärna ett mail om du vill ha resetips
maria.sellfors@hvitserk.se

Användarnamn: Maria S

Intressen: Alpinism, Friluftsmat, Expeditioner, Vandring, Turskidåkning, Mountainbike, Löpning, Utförsåkning, Resor

Mer på profilsidan


5 tips för en fantastisk Kilimanjaro-tur

Kilimanjaro är Afrikas högsta berg och ett av Seven Summits. Detta berg är mångas drömresmål och jag tänkte därför berätta om vad som jag tycker gör detta berg till en unik upplevelse och vad som är bra att tänka på vad gäller förberedelser för att få en fin resa. 

Vad är det då som gör Kilimanjaro så speciellt? Dessa saker tycker vi gör berget till en plats som man bör resa till minst en gång i livet:

  • Naturen är spännande och vacker då man börjar vandringen i djungeln och avslutar turen på toppen vid en glaciär.
  • Kilimanjaro är ett bra berg om är nyfiken på det här med att andas tunn luft. Att bestiga 5895 meter kommer alltid vara en rejäl utmaning. Det är många som har Kilimanjaro som sitt första berg och därefter fastnar för det här med att höga berg och tunn luft.
  • Som en bonus kommer du upp på Afrikas högsta berg och kan skryta med att du bestigit en av Seven Summits.
  • Många reser till Kilimanjaro för att bestiga en topp, men kommer hem med människo- och kulturmöten som det starkaste minnet.
  • När du reser med Hvitserk till Kilimanjaro får du ett äventyr med guldkant. Du kommer till dukat bord, varm mat och varmt tvättvatten på morgonen

Nedan har vi samlat 5 tips för att du ska få en riktigt fin turupplevelse på Afrikas högsta berg: 

1. VAR FÖRBEREDD

Att bestiga Kilimanjaro är oftast ett äventyr som man gör en gång i livet, det är dessutom något som kostar en slant och som man avsätter sig en hel del semesterdagar för. Detta är goda anledningar till att förbereda sig gott för att få bästa tänkbara upplevelse.

Vi får ofta frågan om hur vältränad man måste vara för att bestiga Kilimanjaro. Hur bra man tål hög höjd är väldigt individuellt och har ingen koppling till hur god kondition man har. Ni kommer att gå sakta, men länge på berget. Om du är i god form kommer du som annars i livet ha mer överskott till att njuta och uppleva omgivningarna.

Ett bra sätt att träna inför Kilimanjaro är att gå sakta i uppförsbacke med ryggsäck med lite packning. Kom ihåg att gå in skorna du ska använda ordentligt. 

 

2. DET FINNS INGET DÅLIGT VÄDER…

Kilimanjaro ligger nära ekvatorn och det gör att du kan resa hit under hela året då temperaturen håller sig stabil. Likväl bjuder Kilimanjaroturen på många olika klimatzoner som gör att man måste packa noga.

Vandringen upp till Kilimanjaro börjar i djungeln där det är shorts och t-shirt väder, när man kommer upp på toppen blir det gradvis kallare och på toppen är det snö, is och minusgrader.

Om du brukar vara ute i naturen har du troligtvis den mesta utrustningen som du behöver på den här turen. Det är ingen teknisk tur så klätterutrustning som stegjärn och isyxa kan du lugnt lämna hemma. Om du reser med Hvitserk får du en utförlig packlista, vi hjälper dig gärna med tips vad gäller kläder och packning för turen.  

Under dagarna på berget går du med lätt packad säck. Resten av bagaget har du i en duffelbag som bärare hjälper dig att bära till nästa camp.

Det är viktigt att ha bra och bekväma skor för en fin Kilimanjarotur. Fram till Base Camp kan du vanligtvis gå i stabila joggingskor eller lättare vandringskor. Under själva toppnatten behöver du mer kraftiga vandringskängor. Skor du ska använda på tur bör vara väl utprövade och ingångna.

Klädesplagg i ull rekommenderar vi starkt då de värmer gott och inte luktar illa efter flera dagars användning. Mångas favoritplagg på turen blir dunjackan då det är skönt att ha något varmt att sätta på sig på de kyliga kvällarna och den även kommer till användning under toppnatten.

Läs mer om utrustning för Kilimanjaro i bloggen: Utrustningstipsen som tar dig till toppen av Afrikas högsta berg! 

3. HA GOD TID PÅ DIG

Tänk på att själva turen till toppen är minst lika viktig som de få minuter när du står på Afrikas högsta punkt. Det finns vissa turoperatörer som säljer snabba billiga turer där du bara är berget fem dagar, dessa rekommenderas inte av följande anledningar:

  • Du kommer att må dåligt, kroppen behöver tid för att vänja sig vid höjden, illamående och huvudvärk försöker man undvika genom att sakta färdas uppöver.
  • Chanserna att nå toppen minskar.
  • Du hinner njuta mindre av turen. Kilimanjaro bjuder på fin natur som är väl värd att beskåda utan stress.
  • Att du spenderar några dagar på berget gynnar den lokala turistnäringen och skapar arbetstillfällen.

Rongaileden rekommenderas varmt, dels för att vi tycker att den är väldigt vacker, men även för att det är mindre folk på denna vandringsled och acklimatiseringen är god. När du vandrar denna led kommer du att vara på tur i 7-8 dagar och ha tid att i stillhet njuta av Afrikas högsta berg.

 

4.ÄT, DRICK OCH VILA!

Det är viktigt att äta, dricka och vila ordentligt när du ska bestiga Kilimanjaro. Anledningen till detta är att det är avgörande att samla på sig mesta möjliga krafter inför toppnatten som är den mest krävande etappen.  

Tältet som är ditt hem under turen bör vara rymliga. En bonus är när du bor i tält är den vackra stjärnhimlen och magiska bergsvyer rätt utanför tältduken. På Kilimanjaro får du ett tältliv med guldkant, du kommer att serveras te i tältet på morgonen och få varmt tvättvatten rätt utanför tältet.

I varje camp finns toalett-tält med riktig toalettsits och ett mattält med där hela gruppen får plats och serveras rejäla och goda mål mat.

Det är normalt att aptiten börjar avta ju längre upp på berget man kommer, då kan det vara fint att ha med lite av favoritgodiset hemifrån som man vet alltid smakar gott.

Vatten ska man dricka massor av på hög höjd för att mota bort huvudvärken. En camelback är guld värd på turen upp till Base Camp. Men på själva toppnatten bör du istället ha drycken i termos eller isolerad flaska.

 

5. POLE,POLE

Pole, pole betyder sakta sakta på swahili. Detta är ord som du kommer at höra mycket av på Kilimanjaro. Höjden är något som man ska ha respekt för och det är viktigt att inte ta för många höjdmetrar per dag eller att gå för snabbt.

Hur många kilometrar man går per dag har väldigt lite att säga i på höga berg då det inte går att sätta i relation till hur snabbt man går eller springer hemma. En typisk dag vandrar vi 7–8 timmar per dag på vägen upp till Base Camp med start efter frukost.

Toppnatten är den längsta och tyngsta etappen på hela turen, och sammanlagt är vi till fots mellan 11 och 15 timmar. Vid midnatt skruvar vi på pannlamporna i Kibo camp och påbörjar den sista utmanande biten mot toppen. Under toppnatten brukar gruppen gå i 50 minuter och vila i 10 minuter, detta är en bra marschtakt för att sakta men säkert ta sig till topps och samtidigt ha god tid att äta, dricka och vila.

Allteftersom kommer ljuset, och gruppen tar en paus vid Gilmans Point (5685m) och njuter av den magiska soluppgången över Mawenszi-topparna. Därefter väntar Stella Point, glaciären och isformationerna som utgör en stor del av topp-platån. Vi kan lova att det känns otroligt bra att efter en lång och krävande natt komma fram till skylten som visar att man äntligen står på toppen av Afrika.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2017-02-16 07:54   Skogstoka
Har funderat på den där afrikanska lilla kullen ett tag och din beskrivning ökar suget att få uppleva bergsäventyret i verkligheten också. Funkar det att komma till (och från) toppen även om man har lite svindeltendenser?
 
Svar 2017-02-16 11:29   Maria Sellfors
Hej Ulrika! Tack för ditt mail. Kilimanjaro är en alldeles fantastisk tur. Turen till toppen är inte brant eller exponerad och passar därför fint om man har tendenser till svindel eller höjdrädsla. Om du vill ha mer information om turen, skicka mig gärna ett mail till maria@hvitserk.se

Med vänlig hälsning,
Maria
 

Läs mer i bloggen

INTERVJU: Pål Røsrud som är guide på Hvitserks expedition till Ama Dablam.

Intervju med Hvitserkguiden Pål Røsrud som är guide på Hvitserks expedition till Ama Dablam.

Det bästa av Peru - Dessa platser får du inte missa att besöka

På toppen av Mt.Damavand 5610m, Mellanösterns högsta berg

Iran är en av de lite mer ovanliga destinationerna som Hvitserk har i turprogrammet. I höstas var jag med på den superspännande turen till Iran och Mellanösterns högsta berg Mt. Damavand.

-Är ni från Sverige? Har ni åkt till Iran på semester!? På ett berg i närheten av Teheran möter vi en svensk-iranier som blev väldigt överraskad för att han sprungit på semesterfirande svenskar i Iran, vi var de första av det slaget som han någonsin mött.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.