Rockar livet i Annelistyle.

Användarnamn: Anneli

Intressen:

Mer på profilsidan


Världsrekordet ifrågasatt av svensk toppäventyrare

Jag fick ett mejl där en svensk toppäventyrare ifrågasatte mitt claimade världsrekord i topptältning i alpin stil. Han undrade om det var "alpin stil”, - enligt hans och andra erfarna och meriterade klättrares definition på alpin stil. Då krävdes bl.a. att ingen trampat till den snö som jag gick på. Det var inte fråga om stenkastning utan mer ett varningens ord att det inte klingar bra hos mycket välmeriterade klättrare om jag claimar världsrekord i alpin stil om det inte är det, - enligt deras definition.
Tillägg 2012: Det var värst vad diplomatisk jag var här då. Jo, det var stenkastning med en överlägsen och tråkig jargong.

Så återigen, för att undvika missförstånd - med alpin stil avser jag att jag hade med mig allt jag behövde, istället för att ha burit upp en del packning i förväg.

Detta är en vanlig definition bland "motionärklättrare" eller vad man ska kalla oss. Framför allt elitklättrare har dock en annan definition. Jag har förtydligat detta än mera i blogginlägget om alpina stilar. Det ska tilläggas att eliten inte heller är enig om vad uttrycket alpin stil innebär. Detsamma gäller uttrycket solo. 

Vidare ansåg han att det fanns massvis med meriterade klättrare som slagit detta, dock utan att nämna några namn. Mig veterligen, och enligt de jag har rådfrågat, finns det ett par stycken som tältat på högre toppar men inte i alpin stil, varken enligt ”elitdefinitionen” eller ”motionärdefinitionen”.

 

Här är blogginlägget där jag claimar världsrekord. Jag har förtydligat det lite.
Jag claimar världsrekord!

Här är blogginlägget om alpina stilar.
Anneli om bergsbestigningsstilar - en gång till

Här är ett annat blogginlägg som berör vad vanligt folk får göra och säga om sina äventyr.
Varför orsakar de höga bergen sådant liv?

------------------------------------------------
Här har ni min engelska facebooksida.
Här är min privata svenska facebook, där går det bra att följa mig.  
Och här har ni min hemsida.
------------------------------------------------

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2011-09-07 12:24   seobserver
I striden om påvens skägg skys inga ord och grepp!
Heja!
 
2011-09-07 14:25   MonicaKa
Det är väl alltid svårt med prestationer som inte mäts eller heller "loggas" officiellt.
Vem kan man lita på? Vem har gjort något men inte gjort någon stor affär av det? Vad betyder "först", alltså med vilka restriktioner kan man hävda "först"?

Antar att du väl försökte be denne andre äventyrare om hjälp med vem/vilkas prestationer som var att jämföra med, eller var du kan leta? Ingen hjälp där? Nätverk, organisationer, erkända forum, ..., inte vet jag?

Du är ju säkerligen inte intresserad av att hävda något felaktigt, eller bli "avslöjad" pga fakta som du inte haft. Sök vidare!
 
Svar 2011-09-07 14:48   Anneli Wester
Hej Monica!

Jag anser att så länge det inte finns ett enda känt fall där någon har gjort en viss bedrift så kan man claima det. Finns det sedan någon som har gjort det så får man medge att man har haft fel. Det har jag inga problem med. Det går ju inte att fråga alla människor, levande och döda, om de har gjort en viss sak. Kanske någon har hoppat 2.45 i höjdhopp hemma i trädgården men så länge det inte är känt kan
Patrik Sjöberg claima att han har världsrekord. Tycker i alla all jag.

Och ja, naturligtvis frågade jag vilka det var så jag kan kolla med dem.

Oavsett - jag har gjort det jag har gjort och är nöjd med det.
 
2011-09-07 15:25   Adventureblaze
Det verkar numera vardag att folk ifrågasätter claims av diverse världsrekord och "world firsts" hit och dit, vilket iofs inte är så konstigt när många inte ens kan komma överens om vad alpin stil eller solo faktiskt innebär. Efter allt tjat fram och tillbaka mellan parterna som ska bevisa/motbevisa så känns det som att den ursprungliga charmen i själva klättringen som utfördes har försvunnit när debatten väl lagt sig. Själv beundrar jag folk som Urubko och Moro som låter deras prestationer tala för sig själva ("rekord" eller ej). Din prestation att klättra Muztagh Ata på det sättet du gjorde va fantastiskt stark. Hoppas du inte förlorar känslan din prestation gav dig just för att du ger dig in i "rekord/icke rekord" debatten. Rekord eller ej så kvarstår faktum att du gjorde en fantastisk prestation.
 
Svar 2011-09-07 17:24   Anneli Wester
Hej och tack!
Precis så som du skriver har varit min känsla hela dagen. Jäkla dumma rekord som bråkar till det, och det räcker ju bra som det är. Hädanefter kör jag nog Urubko/Moro-stilen och bara gör det jag gör - back to basic!
 
2011-09-07 19:57   plaskdaja
Så här tror jag det ligger till:

Vill man bli proffsäventyrare/föreläsare/motivationskonsult och bli sponsrad så måste man promota sig själv som du gjort med ditt världsrekord. Fredrik Sträng är tex världsmästare på att sälja sig själv. Jag är väldigt imponerad av Sträng som entreprenör. Men som klättrare, nej.

Vill man bli legend och odödlig ska man bara göra sig grej och låta prestationen tala. Peter "Foppa" Forsberg behövde tex aldrig sälja sig själv. Han tyckte alltid han va kass medans en hel värld insåg att hans prestationer va magiska.
 
Svar 2011-09-07 20:30   Anneli Wester
Tack Daniel! Jag räknar inte med att det ska bli några magiska Foppa-toppar framöver men jag tror i alla fall jag trivs bättre med den modellen - och bakar in Foppa i den ovannämnda Urubko/Moro-modellen. För det här känns inte bra.
 
2011-09-08 08:16   pery
Kan det evinnerliga [skriv valfri nedsättande synonym för "diskutera" här] i klätterkretsar förklaras av att man faktiskt blir lite hjärnskadad av syrebristen?
 

Läs mer i bloggen

SYRIA will rise again! Del 3

Anneli Wester åker tillbaka syriska gränsen för att hjälpa till med de syriska flyktingarna.


Gömde ju alldeles bort att göra klart det här! Här kommer del 3 från syriska gränsen tidigare i år. Skulle åkt dit igen häromveckan, biljett var köpt och allt, men var tvungen att ställa in. Nästa vecka blir det en sväng tillbaka till Nepal. Men här är tredje del en av resan till syriska gränsen tidigare i år. Jag är i Reyhanli precis vid syriska gränsen, vid den gränsövergång där flest flyktingar lämnat Syrien. 

Jag gör som de andra delarna, lägger in mina Facebookinlägg och bilder. Välkomna att följa mig där, länk längst ner i inlägget. Det är lite mer live-känsla och väldigt mycket mer respons och liv där. 

Här är del 1 och här del 2 för er som vill ta det från början.

SYRIA will rise again! Del 2

Anneli Wester åker tillbaka syriska gränsen för att hjälpa till med de syriska flyktingarna.

Den turk-syriska gränsstationen precis utanför stan är om jag förstått det rätt den gränsstation där flest flyktingar tagit sig ut ur Syrien. De flesta tar sig vidare. En del stannar här. Startar ett nytt liv. 

SYRIA will rise again! Del 1

Anneli Wester åker tillbaka syriska gränsen och bloggar på plats!

Packar. Minipackning. Det blev inte ens 5 kilo. Och hälften behöver jag egentligen inte. Funderar på att köra micropackning och slänga ut den halvan.


Glöm allt du lärt dig om vandringsskor

Sneakers och löparskor kan vara bekväma för enklare promenader, men de är inte designade för de utmaningar som vandring kan erbjuda. Ojämn terräng, ...