forts. En paddlares hjärta

- Jag och min fru kom just hem från en paddlingstur längst Finlands norra kust, långt norr om polcirkeln där midnattsolen lyser klar. Det är en otrolig upplevelse att möta våren och se islossningen. Även om det är 20:e säsongen jag paddlar så finns det alltid nya saker att uppleva, även om jag kommer till en plats jag besökt förr får jag en unik upplevelse av den. Man tränas i förmågan att se skönheten i det lilla.

Jims goda råd

Tänk på innan du ger dig ut och paddlar:

  •   Lär dig att bemästra kajaken, du ska känna den så väl att du och farkosten blir en helhet.

  •   Var mycket noga med din utrustning. Köp bara de bästa prylarna för det lönar sig i längden. Tag gärna med mobiltelefon för att kunna meddela dina anhöriga vart du befinner dig, så att de vet om det skulle uppstå en krissituation. Förlita dig gärna på den traditionella teknologin, sjökort och kompass. GPS kan vara till stor nytta, men den kan lätt gå sönder och ska aldrig ersättas för sjökort.

  • Gå in för att samla på dig så mycket erfarenhet som möjligt, var inte rädd för att ge dig ut på längre turer och utforska dina fysiska och mentala gränser. Det är av stor betydelse att veta sina begränsningar så att man kan fatta rätt beslut i en nödsituation.

  • Om du paddlar i grupp, var noga med att försäkra dig om kamraternas kapacitet och att de är kapabla att klara av kritiska situationer. Om någonting skulle gå fel då ni är ute måste alla vara kapabla att hjälpa sig själva, eller så riskerar man kamraternas liv.

  • Var försiktig då du landar kajaken så att det inte uppstår skador på den. Undersök alltid kajaken noggrant varje gång innan du sjösätter den.

  • Ta regelbundna pauser och fyll på med vätska och mat. Man förbrukar mer energi än vad många tror och det är lätt att bli uttorkad.

  • Lyssna på råd du får från erfarna paddlare, men testa gärna själv under säkra omständigheter och anpassa allt så att det passar just dina behov.´

Säkerhet A och O
Förr paddlade Jim ensam men då hans fru också gick i pension för inte så länge sedan, paddlar de för det mesta tillsammans. Han säger att de är det perfekta teamet och att det är en gåva att få deka gemensamma upplevelser. Ibland följer barnen och barnbarnen också med.
- Vi har som vana att undvika all onödig kontakt med civilisationen och provianterade bara ett par gånger. Det förhöjer livskvalitén att glida fram längst kusten och ofta inte se andra människor på flera veckor.
Men han påpekar också att det aldrig får vara för riskfyllt att vara ute på tur. Säkerheten har alltid varit viktig för Jim och det skulle aldrig falla honom in att chansa. Han säger att det är mänskligt att bli rädd om vädret slår om plötsligt, om det blir en läcka i kajaken, man kapsejsar eller någonting annat oförutsätt inträffar. Det är viktigt att behålla lugnet, rationellt tänka igenom situationen, förlita sig på erfarenheterna och gå igenom olika lösningar på den uppkomna situationen innan man fattar ett beslut.
- Om man gör en överfärd långt från land, finns det oftast bara en chans att göra rätt sedan kan det vara för sent. Man flyttar hela tiden fram gränserna för det möjliga. En oerfaren paddlare kan uppleva en fisk bris som obehaglig, medan en erfaren person kanske tycker att det blir svårt först vid full storm.
Den längsta tur Jim hitintills paddlat är 148 dagar, över 637 landmil, oftast omkring 17 timmar, ibland upp till 22 timmar i sträck. Han paddlade från Norsk-Ryska gränsen på Kolahalvön i norra ishavet, längst Norges och Sveriges kust, över östersjön och långt in i Finska viken för att sedan ta sig tillbaks via Åland till hemmabryggan i Solna – en resa finns beskriven i hans bok ”148 dagar i havskajak”, utgiven på Bokförlaget T.Fischer&Co.
- Då jag summerar den slutliga distansen i min loggbok, hitintills 79242 kilometer under 1831 dagar, vilket i genomsnitt är 43,2 kilometer per dag. När jag måste ta farväl av livet jag älskar så innerligt, återför mig då till kajakens kroppsvarma livmoder, balansera bladen i mina öppna händer och skjut varsamt ut mig från land.

Text: Daniel Åkerlind
Foto Daniel Åkerlind och Jim Danielsson

Tillbaka till första sidan