Stavträning

Artikelförfattaren kör stavgång. Foto David Elmfeldt Stavträning är ett utmärkt sätt att träna konditionen allsidigt. I och med att man använder armar, bröstmuskler och ryggmuskler förutom benmuskerna, så ökar man pulsen och intensiteten på träningen. Detta hänger samman med syrebehovet, ju fler muskelgrupper som är inblandade, ju mer syre krävs, pulsen stiger och kroppen får jobba hårdare. Det är alltså effektiv träning. Extra bra är stavträning som barmarksträning innan skidsäsongen, framförallt för längdskidåkare, eftersom man samtidigt får bra träning av armar, axlar och rygg. Det är också skonsam träning för kroppen, och därför lämplig som rehabiliteringsträning eller som ersättning för till exempel ett löppass, när man inte vill slita för mycket på kroppen.

Förutom ett par stavar och bra skor att gå i behövs ingen särskild utrustning. Välj stavarna med omsorg för att få bra träning och undvika felbelastning av axlar och rygg. Rekommendationen är att stavarna ska vara kortare än vanliga skidstavar för att man ska kunna gå avslappnat utan att spänna axlarna. Räkna med ca 70% av kroppslängden när du köper stavar, en person som är 170 cm skall alltså ha stavar som är ca 120 cm. Välj stavar som är sköna att hålla i, med bra handtag så att man inte tappar dem.

Tekniken är ungefär densamma som vid klassisk längdskidåkning. Diagonal rörelse med arm/ben, armarna avspända intill kroppen. Försök att hitta en bra rytm i gången. Sen är det bara ut och "stava" i växlande terräng. Backar ger naturligtvis extra bra träning.

av Anna Sjögren