Märklig utflykt

Album: Sulitelma

Sedan vi slagit upp tältet gjorde vi en utflykt. Främsta målet var att besöka Lajrrojåhkås utflöde ur Salajiegna, men också för att se vad som hände med jokken som rinner från sjön 1067 precis söder om Stuorrajiegna. Den rinner ju mot väster i riktning Lajrrojåhkå, men strax innan den når fram så försvinner den! Eftersom marken är ganska kalkrik tänkte jag mig att den försvann ner i underjorden.
I själva verket försvinner den inte alls. Det är helt enkelt kartan som är ofullständig. Detta gjorde att vi inte heller lyckades ta oss fram till Salajiegna eftersom jokken i fråga var alldeles för strid.
På vägen tillbaka till tältet irrade vi en del. Plötsligt kom mycket tät dimma inrullande. Här ses den dock spricka upp igen.
(Logga in för att skriva en kommentar)
2009-09-10 15:31   Anders_sthlm
Betyg: 5
Man kan vada den jokken..om man stålsätter sig..
 
Svar 2009-09-10 18:02   Håkan Friberg
Egen erfarenhet?
 
2009-09-11 18:24   LasseL
Ännu ett exempel på att vattenflöden kan variera väldigt mycket. Vi vadade jokken någon vecka senare (?), och behövde inte ens ta av oss kängorna. Det var förstås riktigt häftigt nere vid glaciären, men också en ganska sorglig upplevelse då det var en av de skräpigaste platserna jag varit på i fjällen (petflaskor, engångsgrillar, salamiförpackningar m.m). Jag gissar att många åker dit med skotern på vintern och "glömmer" att ta med sig grejerna hem. Trist!
 
2009-09-11 19:20   Håkan Friberg
Det var tråkigt att höra. Jag har BrittMari Svärds berättelse och bilder i färskt minne. De gjorde att jag verkligen ville dit.
 
2009-09-12 16:14   BrittMarie
Jag såg en använd engångsgrill där, fattade inte att det förmodligen var skoteråkare som "glömt" den. Men så hemskt skräpigt var det inte
 

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.