Glödkaksgräddning

Album: Blandat från vandringar

Baka bröd gör vi på två olika sätt:

Fjällagg: mjöl, bakpulver, brödkrydda i en plastpåse. Tillsätt vatten, knåda i påsen så blir det inget kladd. Äpplestor degklump. Ta ut den ur påsen och knåda klart. Låt ligga ett tag. Dela på mitten. platta till, grädda. Trangias stekpanna fungerar bra.

Glödkakor: mjöl, torrjäst, vatten i en bunke (Trangias 2,5 liters kastrull fungerar). Knåda, traditionellt bak. Låt stå och jäsa i 20 grader med arméns linnehandduk över:-). Dela upp i bitar, låt jäsa lite till. Platta och runda till kakorna. Grädda dem i t.ex Trangias stekpanna (titanpannan går bra). Först värms pannan över hela tills brödet lossar från pannan. Sedan skakas pannan så brödet inte ligger stil i pannan och bränns, medan pannan rörs kontinuerligt över lågan. Går snabbt.

Ca 1,5 dl mjölblandning per glödkaka. Vi körde denna gång dels på vanligt vetemjöl, dels på mjöl till Grekiskt bondbröd, som innehåller både vete, råg och surdeg. Båda blev bra, lantbrödet bäst.

Glödkakor är bättre än fjällagg, men båda är bra.
(Logga in för att skriva en kommentar)
2009-07-24 15:34   Bulingen
Betyg: 3
Måste ha känts väldigt lyxigt att äta färskgräddat bröd ute på padjelantas vidder! Önskar det gick att känna brödlukten!
 
2009-07-24 21:18   Naturtjejen
Betyg: 3
Lyxigt att få äta nybakat bröd:-)) Håller med Lars om att jag skulle vilja ha känt luften.
 
2009-07-25 10:43   tunsta
Åh, vad gott, riktigt lyxigt mitt ute i fjällvärlden. Vad bra att du skrev recepten, det måste jag prova.
 
2009-07-31 18:53   peterparnes
Detta måste provas när jag åker upp om några dagar!
 

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.